Mycket lägre temperatur än vanligt – skördar kan försvinna

Det soliga vårvädret som gästade ön strax innan påsk byttes snabbt ut mot blötsnö och kyla. Nu riskerar skördar att försvinna helt.

Minusgrader. Det ihållande kalla vädret riskerar att slå ut tidiga sparrissorter och skördar av rödbetor och morötter kan gå förlorade.

Minusgrader. Det ihållande kalla vädret riskerar att slå ut tidiga sparrissorter och skördar av rödbetor och morötter kan gå förlorade.

Foto: Dennis Pettersson/helagotland.se

Väder2017-04-18 11:15

– Det har varit minusgrader runt om på hela Gotland under helgen. Kallast var det annandag påsk, då termometern visade minus 5,8 grader vid Visby flygplats, berättar Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Om minusgraderna håller i sig riskerar skördar på ön att gå förlorade.

– Vi hade minus 9 på åkern inatt. Stenhuse Gårds tidiga sparrissort är helt nedfrusen! Vi plockar sparrisen nu under 6-8 veckor och våra tunnlar klarar bortåt minus 5. Vi var ute igår och märkte att en del hade fryst, men det är betydligt mer som har försvunnit idag, berättar Göran Hoas på Lilla Bjers.

– Det har varit mycket lägre temperaturer än det normalt är vid den här tiden i april. Och den kalla luften som täcker Gotland verkar hålla sig. Solen tittar fram på sina ställen nu i veckan, men det kommer inte bli mycket varmare. Istället väntas det komma in både blåst, moln och nederbörd över ön de kommande dagarna, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

– Det jobbigaste är ju att vi inte göra något åt det. Vi vet att sparrisskörden kommer bli sämre än vanligt i år. Men morötter och rödbetor ligger ju i jorden också. Som kravodlare riskerar vi att få svamp i fröerna nu – och det vet vi inte om vi har fått förrän om ett par veckor, när vi ser om det kommer upp något eller inte. Det oroar mig, om sådden är helt förstörd eller inte. Det kan försvinna mycket pengar, säger Göran Hoas på Lilla Bjers.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!