De första långtidsprognoserna från amerikanska och europeiska väderinstitut spår en varm och torr sommar. Vissa förutsägelser pekar på en upprepning av sommaren 2018 då Gotland upplevde både värmeböljor och vattenbrist.
Prognoserna visar att under juni kommer temperaturen vara normal med en nederbörd motsvarande 50-70 procent av det genomsnittliga. Under juli och augusti kommer det bli varmare än vanligt med hälften så mycket nederbörd som det normala. Långtidsprognoserna är ingen exakt vetenskap men ger en god indikation om det kommande vädret. Både amerikanska och europeiska väderinstitut är överens om att norra Europa kommer få det varmare än normalt med lite nederbörd under sommarmånaderna
– Torkan som den vi hade 2018 var illa och extrem och slog hårt mot öns bönder, det vill vi absolut inte ha igen. Men ska den komma så är det bättre nu när minnet är färskt från 2018 och hur vi klarade situation då, säger Andreas Nypelius, ordförande LRF Gotland.
Långa ihållande värmeböljor med torka kommer enligt Andreas Nypelius få stora följder beroende på när det slår till och vilka grödor som drabbas. Nederbörd är främst viktig under maj och juni, medan vallproduktionen är beroende av vatten i juli och ny sådd behöver sitt vatten främst i augusti och september.
– Blir det torka får det jättekonsekvenser för öns lantbrukare men det är svårt att i nuläget säga de exakta följderna. Den sista tidens höjda kostnader samtidigt som det är mindre betalt för produkterna kan bli väldigt problematiskt om dessutom skörden bara blir två tredjedelar av det normala, säger han.
Många lantbrukare har förbättrat sin vattenförsörjning sedan 2018 och försöker idag ha mer vatten i lager. Trots det skulle förvaring av vattenreserver behövas byggas ut ännu mer men då till stora kostnader som följd.
– Jordbruk har ju alltid drabbats av torka men minnet är inte alltid så långt. Skulle det bli samma väder som 2018 har vi bättre förutsättningar idag. Grundvattennivåerna är bra och förra sommaren gjorde det möjligt för de allra flesta att bygga upp foderlager. Växtodlingsmässigt har vi bra förutsättningar, rent ekonomiskt sämre, säger Andreas Nypelius.