Det tidigare rekordet för juni var från 1977, då Visby nådde 31,4 grader. På tisdagen uppmättes 31,6 på Visby flygplats.
– Det är den varmaste junitemperaturen som uppmätts i Visby sedan mätningarna startade 1859, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.
En vecka med mycket höga temperaturer på Gotland har orsakat torka, vattenbrist i stora magasin, och risk för brand i skog och mark. Natten till onsdagen slog vädret om, med lokala regnmängder.
– Visby flygplats fick 2,6 millimeter, säger Erik Höjgård-Olsen och berättar att det ostadiga vädret fortsätter under fredag och lördag, då ett lågtryck passerar ön med vindkantring och möjliga skyfall.
Hur lågtrycket drar fram, var regn och åskskurar kommer, är svårt att förutse enligt SMHI.
– Det är risk för skurar fredag morgon, och under lördag är det risk för skurar igen. Skulle de uppstå är det inte orimligt med drygt 20 millimeter, säger Erik Höjgård-Olsen.
För den som har tak att samla upp vattnet från kan det på kort tid ge åtskilliga hundra liter att vattna med.
– Men för skog och mark kommer man ganska snart att se att 20 millimeter inte räckte och att jorden är fuktig bara ett par centimeter ner. Det är väldigt torrt tyvärr, säger Erik Höjgård-Olsen.
Redan på söndag kommer temperaturen att stiga igen och juli inleds med dryga 20 grader. Det är också badtemperaturen på flera håll just nu.
– Att redan i juni ha drygt 20 grader i vattnet är duktigt jobbat, konstaterar Erik Höjgård-Olsen.