Ytansamlingar av alger observeras i de nordöstra delarna av Östersjön, Finska viken och ett uppdelat område i Sydöstra Östersjön.
Sydvästra Östersjön har även områden där det finns risk för ytansamling av alger.
LÄS MER: Få tips och håll dig uppdaterad i vår facebookgrupp Bada på Gotland!
Värme och näringsrikt vatten gör att algblomningen sätter igång i Östersjön. Det är ett naturligt fenomen som har funnits länge och som återkommer varje år. Dock finns det en del saker att tänka på innan man svalkar sig bland cyanobakterierna, som är det vi kallar algblomning.
Hur giftiga algerna är beror på vilken art det är som blommar, därför rekommenderas badsugna att i första hand leta upp badplatser helt utan algblomning.
LÄS MER: Då kan alger vara farligt - tänk på detta när du badar!
Under torsdagen väntas ytansamlingarna av alger att driva åt sydost, vilket ger en risk för alger kring Gotlands norra kust och påbörjad algsamling längs öns östkust.
– Vill man undvika alger i badvattnet är det västra kusten av Gotland man ska välja. Vindar kan förstås förändra läget, säger Jörgen Öberg, oceanograf vid SMHI.
När är högsäsong för algblomningen?
– Det är nu och den närmsta tiden, slutet av juli och början av augusti som flest alger finns i vattnen.
Hur mycket vi märker kulmen på algblomningen, är starkt beroende av väder och vind.
– När vädret samverkar samlas mer alger vid stränderna. Stiltje och soligt väder gör inte att det blir fler alger, men de samlas i större grupper vid ytan. I blåsigt väder fördelas algerna över en större yta. Sol och varmt väder gör algblomningen mer påtaglig för oss, säger Jörgen Öberg.
HÄR KAN DU UPPDATERAS I REALTID OM ALGLÄGET (Länk till SMHI)