På Centerpartiets initiativ fylldes investeringsbudgeten för 2017 på med fem miljoner kronor, mycket med tanke på hotet mot belysningen på landsbygden. Pengarna ska enligt yrkandet kunna användas både på statliga vägar och enskilda vägar med statsbidrag, alltså vägar som regionen inte har något ansvar för.
Fem miljoner kronor räcker till 200- 250 belysningspunkter. Men de kommer inte att vara på plats den här vintern.
– Initiativet kommer inte från förvaltningen, så det finns ingen plan för hur vi ska satsa, säger regionens trafikingenjör Lennart Klintbom som tänker invänta direktiv från tekniska nämnden.
Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S) säger att det är uteslutet att pengarna ska satsas på belysning längs enskilda vägar.
– Det finns ett kommunstyrelsebeslut från 2002 som säger att vi inte ska investera i enskilda vägar. Det kan strida mot kommunallagen, säger han.
Tommy Gardell är inte beredd att satsa pengar på belysningen längs de statliga vägarna innan utredningen som SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) och Trafikverket genomför är klar.
Belysningen har blivit en het fråga på Gotland efter 2013, då regionen började ersätta kvicksilverlampor med ledlampor. Arbetet väckte frågan om vilka vägar regionen ska satsa på. 2014 beslutade Region Gotland att inte längre ansvara för 500 gatlyktor längs enskilda vägar. Samtidigt konstaterades att regionen sköter drygt 2 000 belysningspunkter längs statliga vägar, där Trafikverket borde stå för kostnaderna.
Frågan om ansvaret för belysning längs statliga vägar bollades vidare till SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Det har snart gått två år sedan SKL och Trafikverket började utreda ansvarsfrågan.
Nu vill Trafikverket att utredningen ska leda fram till riktlinjer för hela landet. De dröjer, eftersom Trafikverket vänt sig till VTI (Statens Väg- och transportinstitut). VTI är den myndighet som ansvarar för regelverket VGU (vägar och gators utformning) som innehåller föreskrifter, krav och råd. VTI påbörjade arbetet i november och det beräknas vara klart våren 2017.
Samtidigt pågår bytet av lampor i de armaturer som Region Gotland ansvarar för.
– Det finns en plan från 2012 som vi följer. Enligt den ska vi bli klara under 2018, säger Lennart Klintbom.
Bytet började i Klintehamn 2013. I år har lampor bytts i Lärbro och Stånga.
– Nu står Burgsvik och Hemse på tur. Under 2018 ska vi även byta 800 armaturer längs gång- och cykelvägar i Visby, säger Lennart Klintbom.