Staten tar bara över godkänd belysning

Staten tar ett större ansvar för den regionala belysningen, men är inte beredd att ta hand om lamporna på alla statliga vägar. Det framgår av den utredning som SKL och Trafikverket gjort om hur belysningen på statliga vägar ska ägas och skötas.

ANSVARET. Trafikverket kommer att ta hand om en del av belysningen på Gotlands statliga vägar.

ANSVARET. Trafikverket kommer att ta hand om en del av belysningen på Gotlands statliga vägar.

Foto: Hasse Holmberg / TT

vägbelysning (gt)2017-10-21 05:00

Av utredningen framgår att Trafikverket med hjälp av regionen ska se över äldre belysning längs statliga vägar och sedan ta över en del av ägande och skötsel. Det kommer att ta omkring tio år och berör mellan 30 och 50 procent av belysningen på statens vägar.

– Jag tolkar det som att de tar över lamporna i större samhällen som Tingstäde och Stånga men inte vid mindre samhällen, säger Tommy Gardell, ordförande i tekniska nämnden som betonar att han inte hunnit sätta sig in i hela innebörden av utredningen.

– Hur gör de med Levidekorset som är en statlig väg. Det är inget större samhälle och där står kanske 10 lampor. Tar de över dessa, undrar han.

Trafikverket har ställt krav för vilken vägbelysning de ska ansvara för och under vilka förutsättningar. Några kriterier är att vägen ska gå genom en tätort, det ska finnas allmänna inrättningar, gång- eller cykelvägar, busshållplatser. Hur tät trafiken är, har också betydelse.

Belysningen ska ha minst halva sin livslängd kvar. Det innebär att regionen först måste bekosta utbyte av de lampor som inte är godkända, innan Trafikverket tar över ägandet.

– Det kan inte vara meningen att regionen ska investera i nya belysningar på statens vägar, säger Tommy Gardell som är skeptisk till det kravet.

Frågan om belysningen på den gotländska landsbygden har diskuterats länge.

– Vi har frågat efter den här utredningen i många, många år, säkert 20 år. Nu kommer de med svar, säger Tommy Gardell.

Vad utredningen får för konsekvenser är inte klart.

– Vi vet kanske mer nästa vecka när vi gått igenom den, säger Tommy Gardell.

På Gotland har politiker motionerat om en upplyst landsbygd och regionfullmäktige har beslutat att 5 miljoner kronor årligen under tre år ska avsättas för ändamålet. Under året har pengarna inte använts med argumentet att man ville invänta Trafikverkets utredning som nu kommit.

– Jag tycker vi ska använda pengarna till att lysa upp busshållplatserna runt om på hela Gotland med modern solcellsbelysning. Det är bättre än att sätta upp enskilda lampor på småvägar. Då blir det några som får och de flesta blir utan, säger Tommy Gardell.

asa.sveds@gotlandstidningar.se

0739252606

Statens kriterier för vägbelysning

*Vägen ska gå genom tätort

*Skola, kyrka, samlingslokal, idrottshall, vårdcentral, muséer, färjeläger eller liknande vid vägen

*Gång- eller cykelpassage eller hastighetsdämpande åtgärder längs vägen

*Hållplats

*Viss mängd dygnstrafik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!