Lars Hagman och Stig Göransson driver Gotlands gårdsmejeri på Österlings gård i Stånga. Det nybyggda mejeriet ligger vägg i vägg med ladugården där mjölkkorna gör det stora jobbet i mjölkproduktionen.
Den 14 juni är det världspremiär för mjölken i Ica Maxi i Visby.
– Vi gör traditionell mjölk som processas så lite som möjligt. Vi pastöriserar den naturligtvis, men det är allt. Den är inte homogeniserad till skillnad från den massproducerade mjölk som finns i butikerna idag, säger Lars Hagman.
Eftersom mjölken inte är homogeniserad måste flaskan ska skakas innan man häller upp den.
– Det är först med moderna tiders storproduktion som mjölken har börjat homogeniseras. Så här har mjölk egentligen druckits i alla tider, förklarar Stig Göransson.
Mjölken från Gotlands Gårdsmejeri kommer ha en fetthalt på 2,1 procent.
– Det har med smaken att göra. Vi har testat oss fram och tycker att den är som allra godast så, säger Stig Göransson.