Ovanlig miljölösning när ny väg planeras

Detaljplanen för kvarteret Sotaren i Visby har hittills inte kunnat slutföras. Nu görs ett försök att lösa problemet med förslag om ”ekologisk kompensation”.

Skogslundsvägen. Härifrån, i betraktarens riktning, är det tänkt att en ny väg ska dras från Terra Novavägen till Silikatvägen vid Stenhuggaren.

Skogslundsvägen. Härifrån, i betraktarens riktning, är det tänkt att en ny väg ska dras från Terra Novavägen till Silikatvägen vid Stenhuggaren.

Foto: Lasse Linusson

VÄGPLANER2019-04-20 18:08

Bostadsområdet Terra Nova ska knytas samman med handelsområdet Stenhuggaren. Den ambitionen har Region Gotland länge haft. Det är tänkt att göras med en ny väg från Terra Novavägen förbi Sweprod och Samhall fram till Biltema.

– Det är inte minst viktigt att skapa den möjligheten för gång- och cykeltrafik, säger Sara Lindh, planarkitekt på regionen.

Vägen skulle också förbättra logistiken för Sweprod, Samhall och Växthuset Linds, påpekar hon.z

När cirkulationsplatsen vid ICA Maxi tillkom lovade dessutom regionen Trafikverket att bygga vägen.

Ett plus är att trafiken vid in- och utfarten till Växthuset Linds kan förväntas minska. På Trafikverket pågår ett arbete med hur den utfarten ska kunna göras säkrare.

Detaljplanen för kvarteret Sotaren var ute på samråd i februari 2018. Diskussionerna i byggnadsnämnden och tekniska nämnden då handlade bland annat om huruvida det skulle finnas möjlighet till handel. Nu är inriktningen att området ska reserveras för småskalig industri.

Men arbetet med planen har bromsats. Skälet: den nya vägen hamnar för nära påfarten till Visbytravets rakbana.

– Vi har inget intresse av att förstöra för hästsporten, säger Sara Lindh. Trafiken får inte hamna för nära och skrämma hästarna.

Travbanechefen Simon Röcklinger säger för sin del:

– Vi har en bra dialog med regionen.

Regionens samhällsbyggnadsförvaltning har utrett möjligheten att förändra rakbanan, där travtränarna kör intervall, vilket kräver en viss längd på banan. Att behålla den som nu bedöms omöjligt. Att lägga den i östvästlig riktning söder om den befintliga banan undviker alvarmark, men hamnar för nära väg 143 och skära igenom en nyckelbiotop, så alternativet avstyrks. Återstår att flytta påfarten söder om dammen på travbanan – och förlänga banan söderut med 100 meter. Problemet då är att man hamnar i alvarmark med höga naturvärden.

För ett halvt år sedan prövade travet möjligheten att förlänga rakbanan söderut, men länsstyrelsen sa nej med hänvisning till naturvärdena som skulle hotas. Nu gör samhällsbyggnadsförvaltningen ett nytt försök, där tankarna utvecklats. Det handlar om ett samråd enligt miljöbalken som regionen sänt till länsstyrelsen. Markerna närmast travbanan har inventerats och inte mindre än 17 rödlistade arter har noterats; den sällsynta svartfläckiga blåvingen, laven rosettheppia som bara har tio kända lokaler i Sverige, gråfingerört, gotlandssolvända och mycket annat. I samrådshandlingen sägs att det är en ”förhållandevis liten del alvarmark och taiga som skulle påverkas av en förlängning av rakbanan”, men att ”negativ påverkan är ett faktum”.

Därför föreslår samhällsbyggnadsförvaltningen att man nyttjar en relativt ny möjlighet, som kallas ”ekologisk kompensation”. Mot att rakbanan får förlängas in på alvarmarken skulle regionen avsätta ett större sammanhängande område på Rosendals alvar och Slättflis Natura 2000-omåde (strax sydost om travet) till statligt naturreservat. Regionstyrelsen föreslås skänka marken till länsstyrelsen.

– Vi föreslår också skyddsåtgärder för att gynna de fridlysta fjärilsarterna och transplantering av rosettheppian, säger kommunekologen Evelina Lindgren.

Länsstyrelsen har drygt en månad på sig att ta ställning till förslaget.

– Att det accepteras är en förutsättning för att kunna genomföra detaljplanen, avslutar Sara Lindh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om