Visbyleden och backen upp från Visby hamn är ett problem för åkeriföretagen när snö och is gör vägen hal. I vintras blev problemen allvarliga för flera åkare, de tunga fordonen kom helt enkelt inte upp för backen.
– I vanliga fall får bilarna ta sats för att komma upp för backen, men nu när de bygger om i hamnen så går det inte längre. Vi vill att de saltar i backen upp från hamnen för att vi ska komma upp, säger Arne Strandänger, branschföreträdare för Sveriges åkeriföretag.
LÄS MER: Trafikverket vill salta på Gotland – efter 30 år
Vägsalt, uppsliten vägbeläggning orsakad av dubbdäck och grus sliter ut svenska bilar snabbare. Bilar från norra Norrland och Gotland har därför högt anseende på begagnatmarknaden, där "Gotlandskörd" ofta står med i bilannonserna.
– Det är ingen som vill ha tillbaka vägsaltet över hela ön, men den här sträckan är Gotlands livsnerv. Här kör vi den mat som ska till Ica, lite överseende får man ha, säger Arne Strandänger.
LÄS MER: Socker på vägen - fortsatta försök
Under den gångna vintern påverkades transporterna till ön av vinterväglaget. När transportbilarna inte kom upp från hamnen blev flera helt enkelt stående.
– Det hände att förare fick övernatta i bilen vid Lantmännen i hamnen. Att salta 500 meter av en vägsträcka kan inte vara så farligt, säger Arne Strandänger.
Det är två kilometer, från hamnen upp till korsningen med trafiksignaler vid Allégatan i Visby, som det blir saltning. Övriga Gotland förblir saltfritt.
– Vi testar saltsnåla metoder i Hamnbacken (Visbyleden). Det är för att förhindra stopp i backen, men framförallt för att minimera risken för olyckor i samband med snö och halka, säger projektledaren Ann-Louise Almgren.
LÄS MER: "Osaltat gör att man kör saktare"
Metoden med saltsopning är ny.
– Vi använde saltliknande halkbekämpningsmaterial ända in på 2000-talet på just denna sträcka. Samtidigt vet vi att det inte är så populärt med saltning på Gotland, så det är därför vi testar dessa olika metoder för att minimera saltet, säger Ann-Louise Almgren.
Under senare tid har det saltats vintertid på vissa håll på ön. Enligt Region Gotland saltades i området kring Norra Hansegatan, Österväg och Solbergaleden i mars 2017.