Lönehöjningar skapar rektorskris i skolan

Regeringens satsningar för att höja läraryrkets status, riskerar samtidigt att sänka chefernas. Lönerna blir för lika.

Foto: KATARZYNA KORZA / TT / Arkiv

Vakanta chefstjänster2016-08-31 09:27

Regeringens så kallade lärarlönelyft, där skolhuvudmän kan ansöka om extra tillägg på lönen för vissa lärare, kan påverka möjligheterna att hitta folk som vill jobba som skolledare. Det för att löneskillnaden mellan lärare och skolledare då kan bli mycket liten. Det befarar Eva Edin, HR-chef vid utbildnings- och arbetslivsförvaltningen på Gotland.

– Vi har ett karriärstjänsteutrymme där en lärare i genomsnitt kan få 5 000 kronor extra per månad för att vara förstelärare. Då har läraren närmat sig biträdande rektors lön och i vissa fall även gått förbi, säger hon.

Om det här kommer att leda till att chefslönerna höjs, vet Eva Edin inte i nuläget.

– För oss gäller det nu att medvetandegöra politikerna om att det genom reformerna blir en obalans i lönebildningen, säger hon.

Av sammanlagt 50-60 skolledartjänster, är antalet vakanser just nu inte över det normala, men lönenivån för skolledare kommer att göra det svårrekryterat i framtiden, tror Eva Edin, och det gäller i hela riket.

– Politikerna måste tilldela oss mer resurser, annars kan vi inte hantera det på vanligt sätt. Skolverket ger pengar till lärarna, men inte till effekterna av detta.

Grundskolechef Torsten Flemming berättar att de har haft rekryteringsbehov under vårterminen, efter både pensionsavgångar och tjänstebyten.

– Vi hade ovanligt många under våren, sammanlagt åtta tjänster men nu är de tillsatta, säger Torsten Flemming som håller med Eva Edin om att lärarnas lönelyft väcker frågor.

– Det är ganska rejäla satsningar som görs från statens sida och det påverkar förstås lönebilden eftersom det är fler som nu är uppe i lönenivån med biträdande rektorer, säger han.

Lena Nordström, gymnasiechef och tillförordnad chef för vuxenutbildningen, har fått skapa speciallösningar för att lösa bristen på rektorer. För norra gymnasieenheten är det en biträdande rektor som fram till årsskiftet är tillförordnad rektor, och en annan person under perioden är tillförordnad biträdande rektor. På liknande sätt har hon fått lösa en rektorstjänst på Kompetenscentrum.

– Det är lite komplicerat men ibland blir man tvungen att göra lite ad hoc-lösningar, säger Lena Nordström.

Även hon är medveten om att lärarnas lönelyft kan påverka kommande lönediskussioner och hon hoppas att skolledarnas löner ska ses över.

– De har ett mycket komplext chefsuppdrag och gör ett mycket värdefullt arbete vilket de borde bli premierade för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om