Det är den 18 september 1994 och centerpartisterna på Gotland samlas till valvaka på partiexpeditionen på Solbergagatan i Visby. Tårtan står på bordet, Centergrön och grann. Kerstin Kalström bjuder. Det är hon som ska ta över riksdagsplatsen efter Gunhild Bolander.
Men i takt med att valresultaten rapporteras sjunker stämningen. Socialdemokraterna har en väldig medvind i landet. De får nästan hälften av rösterna i riksdagen och på Gotland lyckas de för första gången knipa båda riksdagsmandaten.
Medan socialdemokraterna gråter av glädje på sin valvaka i andra änden av stan, råder stor förstämning på C-expeditionen. För första gången på 73 år står Centerpartiet på Gotland utan egen representation i riksdagen
– Obegripligt, lyder länsförbundsordförande Per-Olof Jacobssons kortfattade kommentar till valresultatet.
– Det blev en chock. Alla hade tagit det för givet att vi skulle ha ett mandat, säger Lars Thomsson (C), när han minns tillbaka.
Ända sedan det första valet till enkammarriksdagen 1970 har Gotland haft två fasta mandat i riksdagen. Det ena mandatet har i alla år tillfallit Socialdemokraterna. Det andra tillhörde fram till 1994 Centerpartiet.
– Det var så självklart. Det var S och C som hade riksdagsmandaten, säger Eva Nypelius som är ordförande för Centerpartiet på Gotland.
Gotland var – och är – en av Centerpartiets starkaste valkretsar i riksdagsvalet, så förlusten av mandatet på Gotland blev ett avbräck för hela partiet. Detta har man försökt att kompensera genom att alltid ha gotlänningar i partistyrelsen och på andra framskjutna poster.
Men för Centerpartiet på Gotland har det varit tungt att inte ha någon egen representation i riksdagen, tycker Eva Nypelius:
– Det fungerar att ha en kontaktperson i riksdagsgruppen, men i frågor som exempelvis våra kommunikationer eller elkabeln vill vi ha någon på plats som kan driva på aktivt.
Centerpartiet på Gotland har kämpat hårt för att återerövra det förlorade riksdagsmandatet och gått till val med ambitiösa lokala kampanjer.
Inför ett val fick nästan varje socken besök av Centerpartiets husvagnsturné. Inför ett annat val åkte man runt i en båt och lade till i hamnar runt hela ön. Och många minns partiets rullande valkampanj till valet 2010 där ett lastbilssläp for runt på ön med budskapet ”Kryssa Eva”.
I valet 2006 var det snubblande nära att Centerpartisterna skulle få lön för mödan. Det var ytterst jämnt mellan Centerpartiet och Moderaterna, men Moderaterna vann med några hundra rösters marginal.
När Eva Nypelius toppade riksdagslistan i valet 2010, insåg hon varför kampen är så ojämn. Striden om det gotländska mandatet avgörs på riksplanet.
– Jag kände tydligt att det inte var de lokala M-kandidaterna som jag fajtades mot, utan mot Fredrik Reinfeldt, minns Eva Nypelius.
Idag har opinionsläget förändrats.
Moderaterna har i de senaste opinionsundersökningarna återhämtat sig efter det senaste årets rekorddåliga siffror, men jämfört med förra valet har Moderaterna ändå tappat väljarstöd samtidigt som Centerpartiet har haft stora framgångar. I en av den senaste tidens opinionsundersökningar fick Centerpartiet dubbelt så starkt stöd som de fick i det senaste valet.
Dessa siffror hissar förväntningarna inom Gotlandscentern:
– Jag tror att vi har goda chanser att ta hem det här. I det kommande valet kan vi ha rikstrenden i ryggen i stället för i ansiktet, säger Lars Thomsson.
Gotlandsmoderaternas vice ordförande Roger Wärn känner sig inte stressad av Centerpartiets laguppställning och revanschlust:
– Nej, jag sysslar med moderat politik. Centerpartiet får syssla med sin, säger Roger Wärn.
Har inte Centern en historiskt god chans att återerövra mandatet?
– Nej, vi funderar inte i de termerna, utan jobbar för att göra moderat politik så stark som möjligt på Gotland.
Nästa helg fastställer Moderaterna på Gotland sin valsedel inför riksdagsvalet. Allt tyder på att den kommer att toppas av Jesper Skalberg Karlsson, som tog över som riksdagsledamot när Gustaf Hoffstedt hoppade av några månader efter det förra valet.
Jesper Skalberg Karlsson kom in som en ersättare, men har fått en stark ställning inom länsförbundet. I provvalet bland medlemmarna fick han flest röster till både regionfullmäktige och riksdagen.
Roger Wärn ger Skalberg Karlsson sitt fulla stöd.
– Jag har haft förmånen att jobba nära Jesper i tre år och han är en oerhört fin representant för Gotland. På stämman såg jag vilken förankring han har i partiet på riksnivå. Och han är den mest aktiva riksdagsledamot som Gotland någonsin har haft, säger Roger Wärn.
Riksdagens statistik visar att Roger Wärn har rätt. Under knappt tre år i riksdagen har Jesper Skalberg Karlsson skrivit fler skriftliga frågor än vad övriga gotländska ledamöter har gjort tillsammans under hela 2000-talet. Och ingen annan gotländsk riksdagsledamot har skrivit lika många motioner på tre år som Jesper Skalberg Karlsson har gjort.
– Vill man ha någon som jobbar för gotländska frågor behöver man inte känna sig otrygg med mig. Jag har gjort vad jag har kunnat, säger Jesper Skalberg Karlsson.
Det är alltså en produktiv riksdagsledamot som sannolikt blir Centerpartiets huvudkonkurrent i kampen om det andra riksdagsmandatet. Deras motdrag har blivit att testa ett nytt grepp:
Den här gången lanserar Centerpartiet en uppställning med fem riksdagskandidater som har presenterats på en Gotlandsturné under hösten.
Lars Thomsson, välkänd från kommunpolitiken, fick flest röster i medlemmarnas provval och han är också den som föreslås toppa riksdagslistan. Men de övriga kandidaterna Gabriella Hammarskjöld, Eva Bofride, Stefan Nypelius och Gunnel Lindby kan fortsätta att kampanja.
Lars Thomsson är nöjd med den interna konkurrensen:
– Vi har aldrig haft så många villiga och dugliga kandidater tidigare.
Gabriella Hammarskjöld föreslås bli andra namn på Centerns riksdagsvalsedel. Hon är ny i politiken, men välmeriterad i miljösammanhang och har jobbat med miljöfrågor på både Jordbruksdepartementet, Naturvårdsverket och Sida. Nu är hon miljöchef på Nordkalk.
– Jag brinner för Centerns miljöpolitik. Den är jättebra. Det har blivit en klyfta mellan naturvården och de gröna näringarna och jag vill visa på en annan väg där man kommer närmare varandra, säger Gabriella Hammarskjöld.
Nu satsar hon på en personvalskampanj så att hon med kryssens hjälp ska ta sig in i riksdagen.
– Men samtidigt upplever jag att vi kandidater är mer som ett lag än som konkurrenter, säger hon.
Jesper Skalberg Karlsson är mycket tveksam till C-strategin.
– De gotländska väljarna kan inte hålla fem kandidater i huvudet. Jag tror inte att de har en framgångsrik strategi, säger han och fortsätter:
– Det kommer att bli ett smutsigt val, där felaktiga uppgifter på sociala medier kommer att bli lika vanliga som riktiga uppgifter. Då gäller det att stå stadigt och presentera tydliga alternativ.
Jesper Skalberg Karlsson känner sig inte heller orolig över C-framgångarna i opinionsmätningarna.
– När man bryter ned undersökningarna ser man att Centern har ökat mest i Stockholm och jag tror inte att väljarna på Gotland är några storstadsliberaler. Centerpartiet på Gotland har backat i alla riksdagsval under 2000-talet.
Christer Engelhardt, som är ordförande för Socialdemokraternas valberedning, följer kampen från sidan och konstaterar:
– Centerpartiet har verkligen jobbat för en plats i riksdagen, men det har inte gett effekt. Nu kan båda känna vittring och jag tror att Jesper Skalberg Karlsson kommer att få jobba för sitt mandat om han ska ha det kvar.
Socialdemokraterna spikar sin riksdagslista först i vår. Här tror valberedningens ordförande Christer Engelhardt att riksdagsledamoten Hanna Westerén kommer att bli första namn på listan:
– Jag har inte hört någonting annat och utgår från att hon blir nominerad.
Christer Engelhardt tror inte att Socialdemokraterna kommer att kunna konkurrera med Moderaterna och Centerpartiet om det andra gotländska mandatet. För att lyckas med det måste de ha mer än dubbelt så många röster som det näst största partiet.
– Och det har jag svårt att tänka mig när vårt opinionsläge ligger runt 30 procent.
Sverigedemokraterna, som har gjort sin första mandatperiod i regionfullmäktige på Gotland, är Sveriges tredje största parti. Men att de skulle ha en chans att bli så stora på Gotland att de kan ta hem det andra riksdagsmandatet är det i nuläget ingen som tror. Inte ens de själva.
– Så stora blir vi inte. Man måste vara realist, säger SD-ordföranden Lennart Pettersson.
Men det finns andra som har förhoppningar.
Liberalerna fick bara 3,7 procent av de gotländska riksdagsrösterna 2014, men det hindrar inte Bror Lindahl från att hoppas på en riksdagsplats efter valet 2018.
– Man måste vara optimist, säger Bror Lindahl.