Fyra av tio unga män struntar i kommunvalet

Valdeltagandet har ökat under hela 2000-talet. Men det finns grupper som inte hänger med. Unga gotländska män är den grupp som röstar minst i hela landet.

Foto:

Valet 2018 (GA)2018-09-08 08:30

Gamla röstar mer än unga och kvinnor röstar mer än män. Så ser det ut i hela Sverige och skillnaderna brukar inte vara större än några procentenheter.

Men det finns en grupp som utmärker sig markant i statistiken över valdeltagandet i länen: De unga männen på Gotland.

Det handlar inte bara om förstagångsväljare. Gruppen omfattar alla män mellan 18 och 29 år.

En tredjedel av dem struntade i det förra riksdagsvalet. Och ännu fler avstod från att rösta i kommunvalet, där uppgick de unga männens valdeltagande bara till 60 procent. Det är betydligt lägre än valdeltagandet bland utrikes födda – och det är en grupp där många kommuner går in med särskilda insatser för att öka valdeltagandet.

Det har sett värre ut. I valet 2006 röstade bara 52 procent av de unga männen på Gotland i kommunvalet, men det handlar fortfarande om en soffliggarfrekvens som saknar motstycke bland länen i övriga Sverige.

– Det är beklagligt. Man kan spekulera mycket om varför de inte röstar, men samtidigt... Det finns så mycket gnäll och man kan inte klaga på samhället om man inte röstar. Det är klart att man ska utnyttja sin möjlighet att påverka, säger Anna Hrdlicka som toppar Moderaternas lista till regionfullmäktige.

Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) tror att alla har goda anledningar att rösta:

– Jag kan ge mig på att alla har någonting som de tycker någonting om – tillgången till bostäder kanske, eller att ens mormor får god vård. Om de här männen inte går och röstar finns det en risk att just deras frågor kommer bort, säger Meit Fohlin.

– Även om vi har ett högt valdeltagande i Sverige så ser vi att det kan skilja väldigt mycket mellan olika områden i en kommun. Det bör man ta på stort allvar, säger Martin Lidhamn som jobbar med valfrågor och demokrati vid Sveriges Kommuner och Landsting.

SKL har uppmärksammat olika initiativ som har gjorts för att höja valdeltagandet. Många kommuner jobbar mot skolan. Andra försöker placera ut nya förtidsröstningslokaler där folk rör sig eller satsar på ”demokratiambassadörer” i områden med lägre valdeltagande. Martin Lidhamn tycker att man också bör informera väljarna om det politiska styret:

– Det är viktigt att kommunerna är tydliga med vem det är som styr. I många kommuner är det faktiskt svårt att hitta den informationen på hemsidan, säger Martin Lidhamn.

Om rösträtten

1919 beslutade riksdagen om allmän och lika rösträtt för kvinnor och män.

För att ha rösträtt måste du fylla 18 år senast på valdagen.

Du har rösträtt till riksdagen om du är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.

För att ha rösträtt i kommunvalet måste du inte vara svensk medborgare. Här får du rösta om du har varit folkbokförd tre år i Sverige. För den som är medborgare i EU-länder, samt Island och Norge, räcker det med att vara folkbokförd i Sverige.

Uppgifterna i folkbokföringsregistret 30 dagar före valdagen avgör om du har rösträtt och vilket valdistrikt du tillhör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om