Under uppväxten i Visby närde Juan-Pablo Roa inga drömmar om att jobba med politik. Som 19-åring flyttade han från Gotland till Stockholm, utbildade sig inom kommunikation och fick jobb på en pr-byrå. Men han gick hela tiden runt med en känsla av att han ville göra något annat.
– Det var jätteroligt, men jag ville göra något som kändes viktigare.
Genom en kollega på pr-byrån kopplades han ihop med dåvarande SSU-ordföranden Gabriel Wikström, som erbjöd honom en tjänst som kommunikationsstrateg på SSU, där han blev kvar i nästan två år. Efter en vända som tjänsteman på Regeringskansliet hamnade han sedan på vd-posten på IQ, ett dotterbolag till Systembolaget som sysslar med alkoholinformation. Men det blev bara lite mer än ett och ett halvt år på IQ innan politiken återigen kallade, i september i fjol.
– En på partikansliet frågade om jag ville komma tillbaka. Jag tyckte egentligen att jag hade varit för kort tid på IQ, men jag funderade väldigt länge så det var ett extremt välgrundat beslut.
Det nya jobbet innebär att Juan-Pablo Roa är den näst högst uppsatta tjänstemannen på Socialdemokraternas kommunikationsavdelning. I rollen som biträdande kommunikationschef och budskapsstrateg är han en av de som styr partiets valkampanj.
– Det är jätteroligt och jättetufft. Jag jobbar med extremt kompetenta människor och det gör att man skärper till sig. Mediebevakningen är tuff, man är granskad dagligen, och det är så det ska vara också.
Kontakten med de olika ministrarna sköts via deras personal, och Juan-Pablo Roa står inte i nära kontakt med statsminister Stefan Löfven.
– Nej, jag skickar inte sms och frågar hur läget är, säger han och skrattar.
Läget är just nu besvärligt för partiet. Enligt SCB:s väljarsympatiundersökning från maj har de ett stöd på 28,3 procent, vilket är 2,7 procent lägre än vid valet 2014. Internt har också riktats kritik mot partiets tuffare inställning i migrations- och kriminalpolitiken, men Juan-Pablo Roa försvarar partiets fokus.
– Väljare tycker att den typen av frågor är viktiga, och då måste vi ge besked om vad vi vill göra. Nu ska vi prata om det som valet egentligen handlar om, välfärden.
Ett dåligt val brukar betyda att många inom organisationen byts ut, och skulle det bli så i höst är Juan-Pablo Roa en av de som riskerar att förlora jobbet, men det är inget som upptar hans tankar just nu.
– Det låter så klyschigt så att det är sjukt, men jag tänker bara på 9 september just nu. Den 10 september har jag säkert tusen andra tankar.