Säpo lärde gotländska politiker om säkerhet

Var tredje folkvald på Gotland har utsatts för hat, och var fjärde för hot. Säpo har gett ut en handbok i personlig säkerhet som ska hjälpa politikerna, inte minst under valrörelsen, att minimera risker och öka tryggheten.

Säpo har skickat handboken till landets alla förtreoendevalda.

Säpo har skickat handboken till landets alla förtreoendevalda.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Valet 2018 (GA)2018-07-25 09:50

Säpo har skickat ut en handbok till landets alla folkvalda om personlig säkerhet. Den innehåller bland annat råd om hur politiskt aktiva ska hantera hot, hur de skyddar sin integritet och identitet och vad de ska tänka på under kampanjarbetet och vid offentliga möten. Brottsförebyggande rådets trygghetsundersökning visar att hoten mot förtroendevalda ökar, vilket även gäller politikerna på Gotland. GA:s enkätundersökning från december 2016 visar att var tredje folkvald på Gotland har utsatts för hat, och var fjärde för hot, på grund av deras politiska arbete.

Som ordförande för tekniska nämnden får Tommy Gardell (S) motta en del hot. Inte minst under de två senaste årens Almedalsveckor då Nordiska motståndsrörelsen, NMR, medverkat.

– De har skrivit ut min hemadress på deras hemsida och sagt att de ska tälta i min trädgård. Det är förtäckta hot, men det är bara hot och blir inget mer. Så det har inte känts otryggt, säger han.

Inför årets Almedalsvecka kopplades både Säpo, regionens säkerhetsansvarige och polisen in.

– Vi gjorde bedömningen tillsammans att det inte var någon fara att de skulle ge sig på mig, och jag kände mig trygg även om jag kanske undvek att gå för nära. Men det kändes riktigt bra att få prata med proffs innan, säger Tommy Gardell.

Däremot fick han en del tips av Säpo som han valt att följa.

– Man får vara mer vaksam och inte uttala sig i onödan, och under Almedalsveckan valde jag att inte göra det. Jag har även fått råd att inte vara så aktiv på Facebook och Twitter, vilket jag inte är, säger Tommy Gardell.

Även övrig tid på året blir tonen ibland hård. Det kan handla om parkeringsavgifter eller trafikbelysning på landsvägar, och kommunikationen sker över både telefon, på sociala medier och på stan. I valrörelsen brukar det bli mer av den varan, vilket Tommy Gardell tror hänger samman med att politikerna syns och hörs mer än vanligt.

– Jag har ingenting emot att ta diskussioner men det finns de som går över gränsen, men det känns mer kränkande än hotfullt. Det är också en orsak till varför jag valt att inte vara så aktiv på Facebook, för där var det många kränkningar som skedde helt öppet, säger han.

Eva Nypelius (C), oppositionsråd, har varit med i politiken och levt i offentligheten länge. Hot och hat har alltid funnits, men med åren har hon märkt en eskalering. Mycket tror hon beror på sociala mediers framväxt.

– Det är lättare att bara slänga ur sig saker och allt går mycket snabbare. Riktigt så fungerade inte samhället tidigare, säger hon.

Vad gör du för att minimera hot och hat?

– Jag väljer vilka diskussioner jag går in i och vilka kommentarer jag vill svara på. Inom partiet har vi mycket bra material och vi har jobbat med de här frågorna länge, säger hon och fortsätter:

– Man ska alltid anmäla när det händer något och ta det på allvar. Jag tänker även på att inte gå själv när vi knackar dörr i valrörelsen och liknande, utan att vara två om det händer något.

Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) är i och med sitt uppdrag en av de förtroendevalda på Gotland som syns och hörs mest. Hat och hot är därmed en del av vardagen.

– Det är väldigt påtagligt. På Twitter kan vara 50 nya omnämnanden från en gång till en annan. På Facebook kan det komma något meddelande och även på sms och mail. Inte så mycket när jag är på stan, utan det sker verkligen i det dolda, säger hon.

Kritiken kan handla om sakfrågor och den politik partiet bedriver. Men missnöjet blir ändå personligt.

– Det är skittråkigt. Det handlar om saker jag gör i min roll och mitt namn får kritiken. Därför måste jag skilja på min roll och vem jag är som person, därför når inte kritiken in i mig. Mycket som jag får stå ut med i min roll är därmed hanterbart, säger hon.

Säpo, polisen och regionens säkerhetsansvariga kopplades även in angående Meit Fohlins medverkan under Almedalsveckan.

– Det fanns ett par tillfällen som var obehagliga, men det hände ingenting. Region Gotland gjorde en ny säkerhetsanalys varje morgon. De tips man får handlar mycket om att inte synas och höras, och det blir lite konstigt i relation till mitt uppdrag som politiker, säger hon.

I valrörelsen pratas det allt mer om eventuella påverkanskampanjer, och bland annat Säpo har varnat för påverkansförsök. Meit Fohlin tror inte att det är omöjligt med yttre påverkan i det svenska valet.

– Det är jätteobehagligt. Risken är att de med mest pengar och fulast metoder vinner. Det är en reell möjlighet och Sverige är inget undantag för att någon försöker påverka, säger hon.

Tips ur "Personlig säkerhet"

Ta reda på vilka säkerhetsrutiner som gäller på arbetsplatsen. Undvik att ta emot okända besökare i enrum.

Undvik att berätta var du befinner dig i sociala medier.

Skärmdumpa inläggen vid direkta hot och kontakta polis och säkerhetsansvarig.

Gå inte ensam vid dörrknackning och ha med mobiltelefon.

Var noga med att ofta byta och ha en avancerad inloggning till samtliga konton.

Gör riskanalyser. Exempelvis kring eventuella konsekvenser och reaktioner på beslut som ska fattas eller uttalanden som ska göras.

Anmäl alla hot.

Källa: Säpo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om