Skärpt säkerhet kring valet

Länsstyrelsen har i år höjt säkerheten kring transporten av valsedlar och vid rösträkningen. Anledningen är att man vill skydda sig från eventuella påverkanskampanjer.

Peter Molin, länsråd på Gotland.

Peter Molin, länsråd på Gotland.

Foto: Malin Stenström

Valet 2018 (GA)2018-07-24 11:30

Vid valet till kommun och riksdag, som i år sker den 9 september, är det länsstyrelsen som ansvarar för valnattsrapporteringen. Det innebär att valdistrikten rapporterar resultatet till länsstyrelsen, som i sin tur meddelar Valmyndigheten där det preliminära valresultatet publiceras. Efter valet har länsstyrelsen ansvar för den slutliga rösträkningen. I år har de beslutat att stärka säkerheten kring valet.

– Valnämnden, som ansvarar för att genomföra valet, har fått utbildning i säkerhet av MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap reds. anm.). Alla politiker har fått en broschyr av Säpo om hur de ska tänka kring sin personliga säkerhet. Vi har även höjt säkerheten kring transporten av valsedlar på valnatten, säger Peter Molin, länsråd på Gotland.

Rösträkningen är en allmän förrättning, vilket innebär att vem som helst får titta på när länsstyrelsen räknar rösterna. Även det bedöms som en säkerhetsrisk.

– Vi räknar valsedlarna öppet, så det kan finnas personer i rummet som vi inte ens får fråga vilka de är. Vi kommer att ha en höjd säkerhet i huset och har vidtagit flera olika åtgärder, säger Peter Molin, som inte vill gå in närmare på vad det innebär.

Den höjda säkerheten beror på att länsstyrelsen vill skydda sig från yttre påverkan, så som påverkanskampanjer.

– Vi får tänka till på ett helt annat sätt. Påverkanskampanjer är ett hot mot den personliga säkerheten, säger Peter Molin.

I början av året meddelade regeringen att de inrättar en ny myndighet för psykologiskt försvar. Myndighetens uppdrag är bland annat att skydda det kommande valet från påverkanskampanjer. Säpo har även varnat för, och sett tecken på, påverkansförsök. Exakt vad vill Säpo inte gå in på, och eftersom valrörelsen mycket handlar om att påverka inriktar de sig på det som är olagligt och på påverkan utifrån, från andra länder. Det finns även saker man som privatperson kan tänka på:

– Man ska vara uppmärksam på vilken information man har på sociala medier och fråga sig ”är detta sant och är jag beredd att sprida den vidare?”, säger Säpochefen Klas Friberg till TT.

Men eftersom Sverige anses ha ett robust valsystem ser Säpo ingen större orsak till oro:

– Vi känner oss trygga i att vi kommer att få ett legitimt valresultat som inte kan ifrågasättas, säger Klas Friberg.

Länsstyrelsens ansvarsområden

Innan valet

Länsstyrelsen ansvarar för att dela in länet i valkretsar och valdistrikt.

Under valnatten

Ansvarar för valnattsrapporteringen. Hämtar in röstresultaten från distrikten och rapporterar till Valmyndigheten.

Efter valet

Kontrollräknar valnattens resultat.

Granskar ogiltiga röster.

Fördelar röster på olika valsedelstyper.

Räknar personröster.

Utser ledamöter och ersättare till regionfullmäktige.

Källa: Länsstyrelsen Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om