Om tio månader är det val i Sverige, för gotlänningarnas del till riksdagen och till regionfullmäktige. Valdebatterna kan väl knappast anses vara igång – men vissa ligger ändå långt fram i sitt valarbete redan.
PRO Gotland har tagit fram ett handlingsprogram med titeln ”Hela vårt Gotland ska leva”, som dock alltjämt ska antas på nästa årsmöte, efter att de 17 lokalföreningarna på ön fått säga sitt.
De politiska partier som vill vinna mandat nästa år lär inte ha råd att bortse från denna lista – nästan en tredjedel av de röstberättigade gotlänningarna kommer nämligen att vara 65 år eller äldre. Därför skruvar PRO Gotland upp tonläget redan nu.
– De äldre har varit alldeles för snälla alldeles för länge. Nu måste vi få folk att lyssna på oss, säger vice ordförande Tommy Johansson, som också leder arbetsgruppen bakom handlingsprogrammet.
En del punkter känns igen sedan tidigare, till exempel gällande utökningar av både personal och kompetens inom äldrevård, äldreboenden och hemtjänst.
Förslaget om två till tre serviceorter på landsbygden, som vållade en del intern PRO-kritik när det presenterades, finns också kvar. Dessa platser har dock döpts om till ”landsbygdscentra”, för att understryka att det handlar om utbyggd service på orterna i fråga.
Även den så kallade äldreväxeln är tidigare omskriven.
– Regionens växel är svår för många äldre och det krävs flera olika samtal. Vi vill kunna boka allt på ett enda nummer och på ett lättbegripligt sätt. Det här med tillgänglighet är centralt och det handlar inte bara om avstånd. Det gäller även sådant som tid och information, säger Tommy Johansson.
Ett annat krav har fått namnet äldremottagning och handlar helt enkelt om en särskild vårdcentral för den äldre befolkningen. Där ska det finnas specialkompetens inom geriatrik och demensvård, men även om samhällets ”multisjuka” – som inte sällan är äldre. Medicinering är en annan central punkt.
– Det är ett problem att det skrivs ut så mycket, ofta av olika personer, och många vet knappt allt de pillar i sig. Vården måste då ha järnkoll på det. För de äldre vore det bra med en ansvarig person per patient. Det måste dock inte vara en läkare, det kan vara en sjuksköterska också.
Vissa delar av handlingsprogrammet är inte färdiga, utan blir upp till årsmötet att formulera. Här finns bland annat en rad om vinstbegränsning i välfärden – ett område som är politisk sprängstoff i Sverige.
– Det finns även ett förslag till PRO:s rikskongress som handlar om att skattepengar till privat välfärd alltid ska återinvesteras i verksamheten. Men visst lär det här bli föremål för diskussion, säger Tommy Johansson.