I höst är det dags för val och snart drar kampanjarbetet igång med full kraft. Men hur stor kampanjbudget de olika partierna har varierar kraftigt. Mest pengar i potten, av de gotländska partierna, har Centerpartiet som avsatt ungefär 600 000 kronor för årets valkampanj. Pengar som bland annat kommer att användas till olika utåtriktade aktiviteter, kandidatutbildningar, valmaterial, annonser och valstuga.
– Budgeten är under valåret 2018 ungefär lika stor som den var inför förra valet, skriver distriktsordföranden Eva Nypelius i ett mejl till Gotlands Tidningar.
Lägst budget har Feministiskt initiativ som inte avsatt några pengar alls till årets kampanj.
– Vi har helt enkelt ingen valbudget. De pengar vi har är partistödet, och den största utgiftsposten är lokalhyra. Hur övriga pengar ska användas beslutar vi efter hand när saker kommer upp och behov uppstår. I år kommer det mesta att handla om valrörelsen, men vi har alltså ingen specifik valbudget, skriver Stefan Wesley, ordförande för Feministiskt initiativ till Gotlands Tidningar.
Feministiskt initiativ har precis påbörjat arbetet med valrörelsen.
– Vi är bra på att åstadkomma mycket med förhållandevis små medel, vilket inte minst visades i förra valrörelsen, men än så länge har vi inte någon detaljerad plan på vad vi ska lägga pengarna på, skriver Stefan Wesley.
Näst mest pengar av de gotländska partierna planerar Moderaterna att lägga på sin valkampanj för vilken de budgeterat 575 000 kronor. Pengarna kommer, enligt partiombudsmannen Patrik Thored, att användas till annonsering, trycksaker, utbildning av blivande förtroendevalda, valbod, hushållsutskick och kampanjmaterial.
Socialdemokraterna har en valbudget på 500 000 kronor, varav största delen kommer att gå till utåtriktade aktiviteter och annonsering.
Vänsterpartiet satsar omkring 350 000 kronor på sin valkampanj.
– Pengarna kommer vi att använda till anställning av en valombudsperson men också i huvudsak för möten med människor. Ut och samtala med gotlänningar, lyssna av vad som är viktigt för dem. Pengarna ska även täcka eventuella trycksaker och annonser och arvoden till kulturarbetare under evenemang, skriver Annamaria Bauer i ett mejl till Gotlands Tidningar.
Liberalerna har en valbudget på 267 000 kronor varav största delen, 206 000 kronor, kommer att gå till annonsering.
Sverigedemokraternas valbudget är på cirka 250 000 kronor. Pengarna som kommer att användas till utskick till hushåll, reklam, annonsering och torgmöten.
Miljöpartiet avsätter varje år 100 000 kronor till sin valfond, vilket resulterat i att de har 400 000 kronor till den kommande kampanjen.
– Vi kommer att använda budgeten till att ta fram informationsmaterial om vår politik, till utskick, annonser och öppna möten. Vi fortsätter vårt arbete med att informera om viktiga miljöfrågor, som klimathotet och de åtgärder som krävs för att barn och barnbarn ska kunna leva drägliga liv, och den för gotlänningar så speciellt viktiga vattenfrågan. Vi hoppas få hit duktiga föreläsare som hjälper oss med detta, vi vill ha en faktabaserad valrörelse med inriktning på överlevnadsfrågorna, inte plånboksfrågorna. Vi går mot ett extremt viktigt val, vi måste ställa om samhället för att klara klimatet. Nu, inte sen, skriver Karin Åström, koordinator och valstrateg för Miljöpartiet de gröna Gotland.
Kristdemokraterna har en valbudget på 30 000 kronor.
– Pengarna används till tryck av valsedlar, valaffischer, information i tryckt och digital form samt deltagande vid Gotlands Skördefestival, skriver Sara Lidqvist, partidistriktsordförande för Kristdemokraterna på Gotland.