I förra veckan gick Kristdemokraterna på Gotland ut med sin namnlista inför nästa års val, både den lokala och den nationella. Överst på listan till regionfullmäktige står Sara Lidqvist, Hemse.
Hon gjorde sin första valrörelse 2014 och det blev ingen angenäm upplevelse.
– Jag fyllde år dagen efter valet och det var min värsta födelsedag i livet, berättar Sara Lidqvist.
Kristdemokraterna blev nämligen utan mandat i regionfullmäktige den gången.
Det gick några dagar, Sara Lidqvist repade sig igen och tog snabbt nya tag. Hon valde att engagera sig i den gotländska valkretsindelningen – hade ön varit en enda krets hade hennes parti nämligen kommit in.
En omskriven vallag 2014 öppnade för en ändring och i fjol skrev Sara Lidqvist ett medborgarförslag i ämnet. Valnämnden engagerades, de lokala partierna fick fundera och frågan togs upp på nytt för tre veckor sedan.
Fullmäktiges politiska vilde Hannes Müller var emot, men samtliga partigrupper i församligen röstade ja. Det slutgiltiga beslutet var dock länsstyrelsens – som häromdagen godkände förslaget, även de. Såvida detta inte överklagas är ön därmed en enda valkrets, från och med 2018.
Om detta hade varit fallet redan 2014 hade de mindre partierna alltså gynnats. Så nog agerade Sara Lidqvist lite i eget intresse.
– Ja, det är klart att det var vårt förra valresultat som gjorde att jag fick upp ögonen för det här. Men jag insåg också att varje röst inte var lika mycket värd med det systemet och så ska det inte vara. Jag kontaktade till exempel Liberalerna, som hade mist ett mandat om det varit en valkrets, och de tyckte också att en ändring behövdes. För att det är rätt, helt enkelt, ur demokratisk synvinkel.
Huvudargumentet som angavs i fullmäktigebeslutet var dock ett annat. Det handlade om att en kommun generellt ska vara en enda valkrets, enligt vallagen, och att Gotland därför utgjort ett undantag. Detta ansågs bidra till onödig administration.
Konkret innebär nyheten att södra och norra Gotland, liksom Visby, inte längre har några särskilda mandat i fullmäktige – allt räknas ihop i en enda total.
Och visst kan de ge en liten administrativ besparing, både för partierna och för dem som räknar röster.
– Vi behöver inte längre dela upp i olika områden. Så lite annorlunda blir det, men det är ingen jättestor skillnad, säger länsjurist Britt Silfvergren på länsstyrelsen.