Nybildat parti som satsar på landsbygden

Ett parti som sätter landsbygdsfrågorna i centrum. Så beskriver lokalavdelningens ordförande Bert Cedergren Landsbygdspartiet Oberoende.

Foto: Per Leino

VALET 20182018-09-05 14:44

I januari i år bildade Landsbygdspartiet Oberoende lokalavdelning på Gotland. Partiets tre kontaktpersoner utgör hela valsedeln i fullmäktigevalet. Förutom ordföranden Bert Cedergren, Burs, även Lasse Hagman, Halla, och Hans Gutebring, Havdhem.

– Jag har röstat på olika partier tidigare, men blivit besviken oavsett vilket jag valt. Så jag började söka på internet och hittade Landsbygdspartiet, säger Bert Cedergren.

Det han sökte var ett parti som sätter landsbygdsfrågorna främst, både lokalt och i rikspolitiken. Partiet har fyra hörnstenar:

Företagande och service. Nedlagda skolor, postservice, försämrade kommunikationer och höjda punktskatter för bilismen är något av det partiet vill debattera.

Traditioner och kulturarv. Bevara landsbygdens typiska traditioner och kulturarv för att hålla den levande.

Framtidstro och utveckling. Tar man till vara landsbygdens tillgångar bättre skapar man framtidstro.

Demokrati. Ett väl fungerande styrelseskick som ger medborgare möjlighet att påverka utvecklingen i den bygd man lever i.

Demokratifrågan tycker Bert Cedergren är viktig.

– Beslutsfattandet är kraftigt centraliserad. Jag vill ha kontor på landsbygden dit gotlänningar kan söka sig för att få service. Mer av regionens personal behöver arbeta närmare gotlänningarna.

En annan viktig fråga är företagandet på landsbygden.

– Det måste bli enklare regler för ”överlevnadsföretag”, mindre företag som bara sysselsätter en person eller en familj. I dag har de hundratals regler att hålla ordning på. Expanderar de och ökar anställda och omsättning kan man ställa hårdare krav, säger Bert Cedergren.

Bert Cedergren arbetar som trafikinspektör vid Trafikverket. Han är en av många som pendlar till Visby för att jobba. Kollektivtrafiken är en viktig fråga, tycker han.

– Vi har ingen lokal handlingsplan, men personligen tycker jag att kollektivtrafiken måste bli mer flexibel. Nu upphandlas den och då blir regionen låst och har svårt att anpassa turer och bussarnas storlek när det krävs, säger han.

Under den korta tid lokalavdelningen verkat har man lyckats förankra frågan om vägpriser på färjorna i riksorganisationen. Utan lokal kassa och utan gotländskt valmanifest har avdelningen försökt berätta om partiets ståndpunkter.

– Vi var med på Hemsedagen i juni. Där fick vi bra respons för våra frågor. Vi har även en egen sida på Facebook. Avdelningen har fått hjälp av riksorganisationen med foldrar och direktreklam, och de stod för en tredjedel av kostnaden att trycka valsedlar. Resten fick vi betala privat, säger Bert Cedergren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!