Birgitta Wingsjö Bergström och hennes man Staffan Bergström har bott och verkat i Afrika i många år. Han är förlossningsläkare och professor emeritus i internationell hälsa, hon är operationssköterska och tillsammans har de arbetat med att förebygga mödra- och barndödlighet.
I den miljön har Birgitta sett hur viktigt det är att nyfödda barn, som ofta är underviktiga, får hjälp att hålla sig varma. En enkel liten mössa kan motverka sjukdomar som kan bli livshotande för det lilla barnet.
2011 tog Birgitta kontakt med stickglada vänner hemma i Rute och Boge på Gotland och i Halmstad och snart började strumpstickorna klirra. Ryktet om Birgittas möss-insamling till Afrika har sedan spritt sig. Både grupper och privatpersoner ville bidra och för fyra år sedan startades gruppen Hjälpstickarna, i Sensus regi, vid Visborgskyrkan i Visby. I gruppen samlas ett 20-tal kvinnor varannan torsdag för att sticka baby-mössor.
– Hittills har jag sänt iväg omkring 34 000 mössor och de som leder ligan är kvinnorna i Visborgskyrkan, berättar Birgitta.
Så sent som i november levererade Hjälpstickarna i tusen mössor till insamlingen, men bara ett par månader senare ligger ytterligare ett tusental mössor i regnbågens alla färger klara för leverans.
Christina Schreuder från Klintehamn kommer in med en kasse nystickat.
– Äsch. Det är bara 26 stycken, säger Christina. Förra gången hade hon med sig över 500 mössor.
Barbro Persson är en annan storstickare. Hon lämnade in 700 mössor i fjol.
– Det är roligt att sticka. Och roligare blir det när det kommer till sådan nytta, säger Barbro.
Klirret från stickorna ackompanjerar ett trivsamt sorl.
– Det är trevligare att sitta och sticka i sällskap än att sitta själv och sticka där hemma, säger Inga-Britt Paulin.
– Vi har trevligt samtidigt som vi känner att vi gör nytta. Alla behöver känna sig behövda, förklarar Birgitta Videgren Nordvall.
När Birgitta Wingsjö Bergström reser till afrikanska länder fyller hon packningen med mössor. Annars ser hon till att mössorna levereras till kolleger på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Därifrån tar läkare med dem till Dar Es Salaam i Tanzania och sedan förmedlas de ut i provinserna av vårdpersonal.