Cyklade 80 mil för att stötta barn med cancer

Vilja och kämparglöd värdesattes när Gotlands cykellag till årets Ride of Hope valdes ut. Sonens cancer under barndomen triggade Visbybon Anette Länn att cykla 80 mil på fem dagar.

Flaggan i topp när Team Gotland cyklar i mål.

Flaggan i topp när Team Gotland cyklar i mål.

Foto: Christer Ahlm/Barncancerfonden

VÄLGÖRENHET (GT)2016-08-12 06:00

I söndags var det målgång för Team Gotland och de andra deltagarna i cykelloppet Ride of Hope, där omkring två miljoner kronor trampades ihop till Barncancerfondens forskning. För första gången var ett lag från Gotland med i loppet. Förberedelserna inför den 80 mil långa sträckan som laget bestämt sig för att cykla började med hårda spinningpass i vintras. Och träningen lönade sig:

– Det gick över förväntan, vi trodde att det skulle vara tuffare, säger Anette Länn som var en av deltagarna från Team Gotland.

Totalt deltog cirka 2 000 personer i cykelloppet. Startpunkterna var Lund i söder och Umeå i norr, där cyklisterna sedan sammanstrålade i Västerås för en gemensam målgång mot Stockholm. Loppet passerar alla sex barncancercenter i Sverige. De flesta valde att cykla delsträckor men drygt hundra personer valde att cykla hela sträckan, som var 125 mil från Lund och 100 mil från Umeå.

Ride of Hope har pågått i nio år och har sju lag på fastlandet och från och med i år alltså även ett lag på Gotland. De 14 gotlänningarna valde att cykla från Nynäshamn till Norrköping, där de anslöt sig till resten av cyklisterna från den södra delen för att sedan trampa mot huvudstaden via Örebro, Västerås och Uppsala.

–Vi fick stor uppmärksamhet och många vi mötte sa: ’Åh, har ni cyklat hela vägen från Gotland?’, säger Anette Länn.

Även Anettes man Patric deltog i loppet och engagemanget grundar sig i egna erfarenheter av barncancer. För nio år sedan drabbades sonen Lucas, som då precis skulle fylla åtta år. Sonen insjuknade akut och redan efter ett dygn konstaterades en tumör i urinvägarna. Dagen efter var Anette och Patric på väg med Lucas i helikopter till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.

– Det blev en omställning för hela familjen. Det var bara att kasta ihop väskorna och åka, säger Anette.

Under tiden när sonen blev sjuk höll Anette på att utbilda sig för att kunna jobba på onkologen på Visby lasarett, där hon nu fortfarande arbetar. Hon tror att det var både en för- och nackdel att ha kunskap inom området.

– Fördelen var att jag visste hur sjukvården fungerade, vilka vägar saker tar och vilka personer jag skulle gå på. Jag vågade säga: ’Nu tänker ni fel’. Samtidigt gick jag händelserna i förväg medan min man var mycket lugnare, säger hon.

Anette och Patric var inga erfarna cyklister innan loppet men har alltid varit aktiva på olika sätt. Via kvällsaktiviteter anordnade av Ringmurens cykelklubb och Gotland 360 kunde de inför loppet få många mil på sadeln i kroppen inför loppet. När det kändes tungt tänkte laget på hur liten deras kamp var i jämförelse med den som de cancer-sjuka barnen måste genomlida.

– Vi hade ett mantra när det blev jobbigt. Vi ropade: ’Vad kämpar vi för? Livet!’, säger Anette.

Anette Länn berättar att tiden efter cancerbeskedet följdes av utredningar, cytostatikabehandlingar och intensiva strålbehandlingar. Många gånger längtade sonen hem.

– Vi ville att han skulle vara där proffs-hjälpen fanns men samtidigt ville vi inte oroa honom genom att säga att han inte fick åka hem. Det gällde att vara stark själv framför honom, även om det var svårt, säger hon.

Behandlingarna pågick under ett och ett halvt år och i dag är sonen frisk, även om han fortfarande måste gå på kontroller. Under större delar av uppväxten har lagidrotten legat nära till hands och har hjälpt mycket, även under tiden när krafterna inte räckte till.

– Barn är så spontana, det var alltid självklart att han skulle vara med ändå. När han spelade hockey så fick han stå i mål när han inte kunde spela på planen, säger Anette Länn.

Team Gotland har som mål att de kommande två åren samla ihop 1,4 miljoner kronor till Barncancerfonden. Pengarna får laget in från sponsorer, försäljning av saker, som till exempel vattenflaskor och smycken, insamlingar och gåvor. En stor del av marknadsföringen sker via deras sida på Facebook och via olika event. Kostnaderna för cykelloppet täcktes från sponsorer, där Lidl Sverige var huvudsponsor. Nästa år väntar utmaningen att cykla Ride of Hope Europe, en cykeltur från Prag till Varberg.

Om barncancer

I Sverige drabbas omkring 300 barn av cancer varje år.

Orsaken till att barn och tonåringar får cancer är okänd.

Cancer är ett samlingsnamn för många olika sjukdomar med gemensamma egenskaper.

En okontrollerad celldelning i kroppen är gemensamt för alla typer av cancersjukdomar.

De flesta formerna av cancer är inte ärftliga.

Barncancerbehandling har varit mycket framgångsrik. För 30 år sedan dog nästan alla barn i cancer, i dag botas mer än tre av fyra barn från sin cancersjukdom.

Källa: Barncancerfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om