Björn Jansson redo för nya uppdrag

Ett halvår har passerat sedan Björn Jansson (S) slutade som regionstyrelsens ordförande. Trots en mycket lugnare tillvaro har han fortfarande ena benet kvar i politiken. Nu blickar han fram mot valet där han tror att S har goda chanser att hålla kvar makten.

Foto: GA den 22 juni 2017

Valkampanjande (GA)2018-01-03 09:00

Efter att ha varit i hetluften som politiker i 40 år, suttit i regionfullmäktige sedan 80-talet, varit kommunalråd till och från sedan 1995 och regionstyrelseordförande mellan 2015 och 2017 är nu Björn Jansson pensionerad sedan ett halvår tillbaka.

– Det är mycket lugnare, nu behöver jag inte stå till svars för allt. Ibland saknar jag nerven och när det blev lite hett, då trivdes jag, säger han.

Innan Almedalsveckan i juni lämnade Björn Jansson över stafettpinnen till Meit Fohlin (S), som blev ny ordförande för regionstyrelsen.

– Jag valde att lämna i helt rätt tid, både för min egen och för Meits del. Juli brukar vara en lugn period så Meit fick en bra början och det blev en skön övergång för mig med, säger han.

Infann det sig någon tomhet efter att du slutade?

– Det är en väldig kontrast. Jag vet sedan tidigare hur det är att förlora val, även då slutar telefonen ganska snart att ringa. Man blir inte intressant längre. Men det har jag varit medveten om, att jag lånade en titel under en period och då är man i fokus. Sedan försvinner man fort.

Största delen av tiden sedan juni har Björn Jansson tillbringat i Stockholm med sin sambo, som har varit sjuk och fått en ny aortaklaff inopererad.

– Det har varit att finnas som stöd för henne. Det blir också mycket prat om sjukdomen och vad vi vill göra framöver. Vi har kommit fram till att vi vill resa mer, så det kommer vi att göra, säger han.

Helt har Björn Jansson inte lämnat politiken och det offentliga. Han sitter kvar som ledamot i regionfullmäktige och planerar att sitta ytterligare en mandatperiod.

– Jag har tackat ja till nomineringen. Jag kan bidra med kunskap och rådgivning till den yngre generationen och känner att jag inte riktigt vill släppa det än.

Mycket har hänt på det lokalpolitiska planet sedan han slutat. Bland annat debatten kring NMR i Almedalen, den uteblivna elkabeln till fastlandet och försäljningarna av Gotlandshems fastigheter och av campushuset Kanonen 1 i Visby.

– Jag har känt en oro för att Gotlandshemsförsäljningen och försäljningen av Kanonen inte skulle gå igenom, så jag är glad att det gick vägen. Jag tror att det har en positiv betydelse för Gotland, säger Björn Jansson.

Hur tycker du att det går för Meit Fohlin?

– Jag tycker att det går bra. Utmaningen kommer under valåret när det blir mer fokus på vissa politiska frågor och oppositionen ska positionera sig och vara oense med majoriteten av valstrategiska skäl.

Även om det blir ett lugnare valår för Björn Janssons del kommer han ändå att engagera sig.

– Jag kommer att knacka dörr, dela ut flygblad och försöka bidra. Det skulle vara mycket bra om S satt kvar vid makten och en sensation att då få sitta kvar i 12 år, säger han.

Chansen att Socialdemokraterna får fortsätta regera tror han är god.

– Möjligheten finns absolut. Det ser inte nattsvart ut som det gjorde för 1,5 år sedan med den usla ekonomin. Generellt går det bra för Sverige så det finns goda förutsättningar, det är sådant som brukar tala för en sittande majoritet, säger Björn Jansson.

Tittar man på opinionsmätningarna kommer riksdagsvalet nästa år att bli en riktig nagelbitare. Om så blir fallet tror Björn Jansson på en blocköverskridande regeringslösning.

– Om det blir samma läge med SD som vågmästare tror jag att det hade varit bra för Sverige att bryta blockpolitiken och ha en blocköverskridande regering. Löfven bör prata med Centerpartiet och Liberalerna.

Skulle en sådan lösning vara bra för Gotland med?

– Jag har tyckt det lite från och till. Jag tror att det är bra att bryta upp blockpolitiken här och få en stabil majoritet, men samtidigt är läget inte lika komplicerat på Gotland som på riksplanet, säger han.

De egenskaper Björn Jansson hade som politiker finns i allra högsta grad kvar. Nyfikenheten och engagemanget för omvärlden är ingenting som försvinner bara för att han slutat som yrkespolitiker.

– Jag är väldigt engagerad i det som sker. Framförallt är jag nyfiken på det som händer i USA med Trump. Det är så märkligt och det övergår mitt förstånd hur det kunde bli så. Det är mer spännande än det som sker på lokal- och riksnivå, säger han och skrattar.

I en intervju med Helagotland.se i oktober säger du att du nu ska säga ja till saker oftare. Gör du det?

– Till viss del, men mest har jag varit med sambon så jag har inte haft så stora möjligheter än. Jag har en positiv hållning och vill göra nya saker. Kommer det ett erbjudande är jag positiv, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om