De bygger pool som ska återanvända vatten

Just nu pågår ett poolbygge i Valleviken med ambitionen att inte belasta en redan ansträngd vattensituation på Gotland. Med hjälp av en rad smarta lösningar ska man istället återanvända vatten i poolen. "Känns bättre i magen", säger Emma Jihammar.

Tomas Helgesson från Helgessons gräv säger att han aldrig anlagt en pool med en liknande lösning som den i Valleviken, men att han tror mycket på idén. "Det kommer att fungera", säger han. Där Tomas står ska den stora tanken grävas ner.

Tomas Helgesson från Helgessons gräv säger att han aldrig anlagt en pool med en liknande lösning som den i Valleviken, men att han tror mycket på idén. "Det kommer att fungera", säger han. Där Tomas står ska den stora tanken grävas ner.

Foto: Emil Lundberg

Valleviken2022-04-05 12:02

När famijen Jansfors Jihammar, som sedan 2018 är sommargotlänningar med ett nybyggt sommarhus i Valleviken, blev sugna på att bygga pool på sin fastighet så upplevde de hur det började muttras bland personer i deras omgivning på grund av den ansträngda vattensituationen på Gotland. 

– Det var som att folk bildligt talat skrek "ta inte vårt vatten" rakt ut. Jag kände också att om vi skulle göra det här så ville jag ha gott samvete, så jag började fundera på en alternativ lösning, säger Emma Jihammar.

Hon berättar hur man vattnat blommor med vatten från stuprören på huset i Valleviken, och hur det väckte en tanke om att det vattnet borde kunna användas till något bättre.

– Jag kontaktade Tomas Helgesson på Helgessons Gräv här på Gotland, och han byggde på den grundidén till något större. När han förklarade sin plan tänkte jag "om det är möjligt så är det ju fantastiskt". 

undefined
"Vi hade inte gått vidare med det här om vi inte hade hittat en hållbar lösning", säger Emma Jihammar. Till höger står Tomas Helgesson.

Det Tomas gjorde var att utgå från just det regnvatten som Emma själv haft som grundidé, men lade även till dräneringsvattnet runt poolen samt backspolningsvattnet som används i poolen i sin något mer avancerade lösning. 

– Allt det här vattnet sugs upp av en pump som vi installerar, och sedan går vattnet genom två olika filter innan det hamnar i en tank på 6 000 liter som vi ska gräva ner på tomten. Det vattnet kan familjen sedan använda till poolen, berättar Tomas Helgesson. 

Det är en ganska avancerad lösning han hittat på, Tomas, och han beskriver hur rören dragits som ett spindelnät på platsen där poolen ska anläggas.

– Jag har aldrig gjort det här förut, så det ska bli spännande att se hur det blir när det är klart. Jag har varit här en hel del om nätterna i mina drömmar och tankar och funderat över olika lösningar. 

Men det kommer att fungera?

– Haha, det får du fråga när vi har provat. Nej, men skämt åsido så tror jag på den här lösningen, och är övertygad om att den kommer att fungera. 

undefined
Vid första fyllningen kommer en tankbil behöva leverera vatten till poolen, men därefter är tanken att det återanvända vattnet som samlas in i den stora tanken ska räcka för att fylla på efter avdunstning, backspolning samt uppstart efter vintern.

Vattnet i tanken kommer inte att räcka för att fylla poolen första gången, så då får man ringa en tankbil. Men därefter ska det återanvända vattnet kunna nyttjas för att fylla på vid uppstarten efter vintern, efter backspolning samt när vatten avdunstat under sommaren.

– Kanske är det så att vi behöver ta hit en tankbil någon gång ibland, men målet är att i möjligaste mån använda vattnet i tanken. I det långa loppet så kommer det nog bli ett nollsummespel även ekonomiskt att ha valt det här något dyrare sättet att anlägga pool, säger Emma Jihammar.

Det ekonomiska är dock i det här fallet sekundärt, menar hon. 

– Vi hade inte gått vidare med det här om vi inte hade hittat en hållbar lösning. Vi vill kunna göra det här med gott samvete, och det är ju fel att säga att vi sparar vatten med den här lösningen, men vi slösar åtminstone inte. Vi återanvändar vatten, och det känns skönare i magen. 

Anläggandet av poolen, som byggs helt i betong, har pågått i ett par månader, och tanken är att Emma, maken Jonas och parets två barn ska kunna premiärbada lagom till sommaren. Genom att berätta om deras vattensmarta poolbygge hoppas de kunna inspirera andra.

– Kan man få fler att göra på det sättet, där man tänker hållbart och flera år framåt i tiden, så kanske det kan bli lite mer accepterat att ha pool, säger Emma Jihammar. 

Fylla poolen

Region Gotland skriver på sin hemsida att man inte ska fylla sin pool, badtunna eller spaanläggning med kommunalt vatten från sin egen kran eller från sin egen borrade brunn. Detsamma gäller även vatten som kommer från en förenings eller samhällighets brunn. 

"Spa/pool/bassänger kan fyllas med vatten som hämtas med tankbil från annat håll, exempelvis Östersjön", skriver regionen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!