I Vallstena pågår just nu en arkeologisk utgrävning nära ett före detta grustag där två markägare ska anlägga en damm. Men innan dess måste arkeologerna få undersöka området närmare efter att de hittat stolphål vid en första utredning. Stolphålen har nu visat sig vara resterna efter fyra hus, troligen från sen vikingatid. Säkert vet man inte förrän träresterna som hittats i stolphålen har åldersbestämts med kol-14-metoden.
– Det är sällan vi hittar så tydliga hus, annars hittar vi spridda stolphål, men här ser vi hela gårdsplanen, säger Dan Carlsson och pekar mot hålen medan han fortsätter:
– Här är ladan, sex stolphål i två rader och bakom ligger boningshuset. Det är jätteroligt att vi faktiskt kan få en bild av hur husen ligger.
Han får medhåll av kollegan Christian Hoffman.
– Man är lite lyckligt lottad, det är jätteovanligt att vi hittar så här väl bevarade lämningar. Det är det här enkla sakerna man går igång på, att få se ett helt hus även om det inte är så mycket kvar. Det är häftigt.
Men det huvudlösa skelettet då? Jo, redan när det översta marklagret skalades av med hjälp maskiner tyckte sig Dan Carlsson se några långa ben på bland jordmassorna på ett ställe. När lite mer jord skrapats bort gick det att se att det var ett skelett som låg placerat i öst-västlig riktning. Kroppen var inte nedgrävd särskilt djupt och den ligger inte på någon gravplats – fler skelett har inte hittats. Skelettet saknar både huvud och fötter och är skadat av plogar och nyligen av grävmaskinen.
– Nu rensar vi fram skelettet med de klassiska arkelogverktygen tandborste och pincett. Vi dokumenterar allt vi gör och sedan ska benen plockas upp. Vi har inte kommit så långt att vi kan se om det är en kvinna eller man och skelettet är tyvärr ganska skadat och skört, säger Christian Hoffman.
Förhoppningen är att kunna ta reda på hur gamla benen är och kanske klura ut varför det grävts ned lite slarvigt just här.
I övrigt har få fynd hittats, ett bältesbeslag från vikingatid och delar av en medeltida ring är det som för en lekman är mest spektakulärt. Utgrävningen ska avslutas i november, sedan återstår att skriva en rapport om vad man kommit fram till.
– Det blir en pusselbit till forskningen om Gotland. Varje pusselbit bygger på vår kunskap, säger Dan Carlsson.