Det är drygt två år sedan Franziska Alegren tillsammans med man och barn flyttade till Vallstena från hemstaden München. Familjen var väl bekanta med Gotland då Franziska Alegrens svärfar är svensk, och de har tillbringat många somrar i fritidshuset i Botvaldevik.
– Vi var här på semester varje år och tänkte: ”Åååh, kanske kan vi bo här.” Och nu funkar det jättebra. Man har så mycket plats, man kan göra som man vill. Det är ett paradis för barnen, i München är det så mycket folk, säger Franziska Alegren.
Innan flytten jobbade Franziska Alegren som flygvärdinna, men med tre barn och en make som är pilot, kunde hon inte fortsätta i yrket. Intresset för bakning har hon haft så länge hon kan minnas, men tidigare var det mest kakor och kex, berättar hon. Det var först efter flytten till Gotland som hon började baka matbröd.
– Det fanns inget bageri här och jag ville ha hembakat bröd. Det var först bara en hobby, lite egentid nu när jag har tre barn. Det var kul att vara här i köket och baka och fundera, säger Franziska Alegren. Hon fortsätter:
– Men jag tänkte att jag måste ha ett eget jobb och jag funderade länge på ett eget bageri. Och i oktober sade jag: Nu.
Hon kontaktade Skatteverket och Livsmedelsverket, som kom och inspekterade köket hemma i huset.
– Det var inga konstigheter.
Än så länge bakar hon bara på beställning. Kunder har hon skaffat via sociala medier och genom att prata med människor hon möter. Och så satte hon upp en beställningslista på dagis där intresserade kunde skriva vad de ville ha.
– Jag tittade varje dag och det var nej, nej och nej. Men så var det en kvinna en dag. Det var så spännande!, säger Franziska Alegren.
Den gången var beställningen på ett bröd, nu bakar hon 20 bröd om dagen, ibland mer. Hon har stamkunder både i trakterna runt Vallstena och i Visby. Den dag GA hälsar på har hon en beställning på 31 bröd till dagen efter. Då hemmaköket har begränsat med plats, kräver det att hon planerar bakningen.
– Jag måste hela tiden försöka tänka på hur jag kan jobba fort och effektivt och tänka på hur jag ska få plats.
I dagsläget bakar Franziska Alegren sex olika sorters bröd efter egna recept. Bland dem finns morotsbröd (det mest populära av alla), potatisbröd, ett mörkt bröd med solrosfrön och pumpakärnor (som mest gillas av vuxna) och rustik baguette (barnens favorit enligt Franziska). Och så raukbrödet med lite vinäger i.
– Det kanske låter konstigt, men det smakar jättebra. Det är inte surdeg men det smakar som surdeg, säger Franziska Alegren.
Hon menar att det speciella med hennes bröd är att de innehåller väldigt lite jäst, 0,3 gram. Det måste jäsa i 24 timmar i rumstemperatur och knådas några gånger under jäsningen. Små mängder jäst gör brödet skonsamt för magen, menar Franziska Alegren.
– Det är jättespeciellt. Det är en speciellt touch och det smakar inte jäst. Och så bakar jag i gjutjärnsgrytor, säger hon och visar de långsmala grytor som brödet gräddas i. Sex grytor får plats i ugnen samtidigt.
Framöver hoppas Franziska Alegren kunna öppna ett eget bageri med mer utrymme och där hon ska kunna sälja sitt bröd några dagar i veckan. Men det kräver ett nytt litet hus på tomten eller en ombyggnad av garaget.
– Vi vill ha det till sommaren, men vi måste fundera på hur vi ska bygga, med ugn och så. Det tar lite tid, ler hon.