Startade hembageri i Vallstena – drömmer om butik

Franziska Alegren uppfyller sin dröm om att bli bagare. Sedan oktober driver hon Lilla hembageriet och bakar bröd på beställning hemma i köket i Vallstena.

Franziska Alegren blandar ihop ingredienserna till en sats deg som ska bli fyra morotsbröd.

Franziska Alegren blandar ihop ingredienserna till en sats deg som ska bli fyra morotsbröd.

Foto: Elisabet Andersson

Vallstena2023-01-23 12:02

Det är drygt två år sedan Franziska Alegren tillsammans med man och barn flyttade till Vallstena från hemstaden München. Familjen var väl bekanta med Gotland då Franziska Alegrens svärfar är svensk, och de har tillbringat många somrar i fritidshuset i Botvaldevik.

– Vi var här på semester varje år och tänkte: ”Åååh, kanske kan vi bo här.” Och nu funkar det jättebra. Man har så mycket plats, man kan göra som man vill. Det är ett paradis för barnen, i München är det så mycket folk, säger Franziska Alegren.

undefined
Franziska Alegrens hembageri är verkligen ett bageri i hemmet. Hon bakar allt i det egna köket, men drömmer om ett litet hus på tomten där hon kan baka och även sälja sitt bröd.

Innan flytten jobbade Franziska Alegren som flygvärdinna, men med tre barn och en make som är pilot, kunde hon inte fortsätta i yrket. Intresset för bakning har hon haft så länge hon kan minnas, men tidigare var det mest kakor och kex, berättar hon. Det var först efter flytten till Gotland som hon började baka matbröd.

– Det fanns inget bageri här och jag ville ha hembakat bröd. Det var först bara en hobby, lite egentid nu när jag har tre barn. Det var kul att vara här i köket och baka och fundera, säger Franziska Alegren. Hon fortsätter:

– Men jag tänkte att jag måste ha ett eget jobb och jag funderade länge på ett eget bageri. Och i oktober sade jag: Nu. 

Hon kontaktade Skatteverket och Livsmedelsverket, som kom och inspekterade köket hemma i huset.

– Det var inga konstigheter.

undefined
Franziska Alegren blandar ihop ingredienserna till sitt morotsbröd.

Än så länge bakar hon bara på beställning. Kunder har hon skaffat via sociala medier och genom att prata med människor hon möter. Och så satte hon upp en beställningslista på dagis där intresserade kunde skriva vad de ville ha.

– Jag tittade varje dag och det var nej, nej och nej. Men så var det en kvinna en dag. Det var så spännande!, säger Franziska Alegren.

Den gången var beställningen på ett bröd, nu bakar hon 20 bröd om dagen, ibland mer. Hon har stamkunder både i trakterna runt Vallstena och i Visby. Den dag GA hälsar på har hon en beställning på 31 bröd till dagen efter. Då hemmaköket har begränsat med plats, kräver det att hon planerar bakningen.

– Jag måste hela tiden försöka tänka på hur jag kan jobba fort och effektivt och tänka på hur jag ska få plats.

undefined
Franziska Alegren med ett färdigt morotsbröd.

I dagsläget bakar Franziska Alegren sex olika sorters bröd efter egna recept. Bland dem finns morotsbröd (det mest populära av alla), potatisbröd, ett mörkt bröd med solrosfrön och pumpakärnor (som mest gillas av vuxna) och rustik baguette (barnens favorit enligt Franziska). Och så raukbrödet med lite vinäger i.

– Det kanske låter konstigt, men det smakar jättebra. Det är inte surdeg men det smakar som surdeg, säger Franziska Alegren.

Hon menar att det speciella med hennes bröd är att de innehåller väldigt lite jäst, 0,3 gram. Det måste jäsa i 24 timmar i rumstemperatur och knådas några gånger under jäsningen. Små mängder jäst gör brödet skonsamt för magen, menar Franziska Alegren.

– Det är jättespeciellt. Det är en speciellt touch och det smakar inte jäst. Och så bakar jag i gjutjärnsgrytor, säger hon och visar de långsmala grytor som brödet gräddas i. Sex grytor får plats i ugnen samtidigt.

undefined
Franziska Alegren bakar sitt bröd i gjutjärnsformar. Det behåller fukten och ger en fin skorpa på brödet, berättar hon.

Framöver hoppas Franziska Alegren kunna öppna ett eget bageri med mer utrymme och där hon ska kunna sälja sitt bröd några dagar i veckan. Men det kräver ett nytt litet hus på tomten eller en ombyggnad av garaget.

– Vi vill ha det till sommaren, men vi måste fundera på hur vi ska bygga, med ugn och så. Det tar lite tid, ler hon.

Rauklimpan innehåller lite vinäger som gör att det smakar som surdegsbröd, berättar Franziska Alegren.
Rauklimpan innehåller lite vinäger som gör att det smakar som surdegsbröd, berättar Franziska Alegren.
Lilla hembageriet

Bageriet drivs av Franziska Alegren, som 33 år och uppvuxen i München. Hon och familjen flyttade till Vallstena för drygt två år sedan.

Allt bröd bakas hemma i familjens kök. Sex sorters bröd finns i sortimentet. ”Men jag funderar hela tiden på nya bröd, nya recept.”

Än så länge bakar Franziska Alegren bara på beställning. Förhoppningen är att kunna bygga ett bageri med en butik där kunderna har möjlighet att smaka på bröden och handla direkt över disk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!