Boende på Storsudret rasar – "Inga blommande vägkanter"

Trots att det ännu är en vecka kvar till midsommar klipper Trafikverket vägkanterna på Storsudret. "Det blir inga blommande vägkanter vare sig i år eller nästa år", säger Kristina Winarve.

På fredagen klipptes vägkanterna längs de statliga vägarna i Vamlingbo.

På fredagen klipptes vägkanterna längs de statliga vägarna i Vamlingbo.

Foto: Sofie Regnander

Vamlingbo2020-06-13 08:44

Trafikverket har tidigare prisats för Gotlands blommande vägkanter. Familjen Winarve, i Vamlingbo, förfärades dock på fredagen när vägkanterna på Storsudret klipptes och klippaggregatet passerade deras hus.

– De har jordfräst ända ner till jorden, det finns inga blommande växter kvar. Det är ytterst små snuttar som de har sparat och det är där det blommar rikligt, säger Kristina Winarve.

Sträckor där blommorna bara varit i knopp har entreprenören inte brytt sig om att spara, hävdar hon.

– Det blir ingen återväxt, det blir inga blommande vägkanter vare sig i år eller nästa år.

Hon påpekar att Trafikverket inte brukar klippa såhär.

– De brukar klippa i innerkurvor och korsningar, så att det är fri sikt där. Så här gör man på hösten, när växterna har frösått sig, så här gör man inte på försommaren, säger Kristina Winarve.

– Jag tycker det är ledsamt att man gör på det här viset. Förhoppningsvis är det så enkelt att maskinföraren har missuppfattat hur det ska gå till, jag tycker inte att Trafikverket kan göra såhär.

Bob Kolmodin, Trafikverket Gotland, tror inte att det skett något missförstånd.

– Vi klipper mellan 1 juni och 10 juli, så har vi haft i många år. Det är 300 mil vägsida vi ska klippa, så det tar ett tag. Det är klart att om de varit sist ut förut och är först ut nu så skiljer det ganska många veckor på när det slås.

Tycker du inte själv att det är tråkigt att klippa bort blommorna innan midsommar?

– Vi är ju tvungna att hålla efter, men vi slår bara för säkerhet. Vi klipper innerkurvor, korsningar, utfarter och skyltar.

Den här familjen på Sudret säger att man klipper nästan allt och ända ner till jorden.

– Det kan vara någon av de utpekade kulturvägarna, där slår vi allt. Där vi har stenmurar på Sudret slår vi allt för att stenmurarna ska komma fram, till skillnad från andra vägar där vi slår för att bevara artrika vägkanter.

Han tror inte att det finns risk att de blommande växterna försvinner för att de inte hunnit gå i frö. Arbetet utförs på samma sätt som det gjorts under många år.

– Det är bevis nog, att vi har så blommande vägkanter. Utan de här åtgärderna hade vi bara haft gräs. Det är likadant när vi kantskär, dikar och gräver, då blommar det extra mycket, men det ser inte så roligt ut just när man varit där, säger Bob Kolmodin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!