Det var på väg ner till stranden vid Holmhällar i mitten av juli som fyndet gjordes.
– Jag letade efter fossiler när vi gick till stranden. Då hittade jag spännet. Först trodde jag att det var en metallklump, men sen såg jag att det var något inristat, berättar Bruno och fortsätter:
– Vi har en arkeolog i släkten som vi ringde efter badet. Då förstod vi att det var ett fornfynd.
Det som Bruno Tillema hittade var ett bronsspänne, 5– 6 centermeter långt och format som ett djurhuvud. Det dateras till vikingatid 800–1100 e kr.
Släktingens råd var att kontakta länsstyrelsen, som nu ger beröm.
– Familjen hanterade fyndet på ett föredömligt sätt. De hörde omgående av sig till oss så att vi snabbt kunde göra en första kontroll på plats, säger Therese Lindström, kulturmiljöhandläggare vid länsstyrelsen.
– Det kom tre arkeologer från länsstyrelsen, men de hade med sig en alldeles för liten kartong att ta spännet i. Spännet var större än de trodde, så de fick låna en tom te-kartong av oss, berättar Bruno.
Bruno Tillema har inte fått berätta om fyndet förrän nu, då länsstyrelsen gjort en efterundersökning av fyndplatsen. Då hittades ytterligare ett dräktspänne, ett så kallat ringspänne.
– Båda spännena är av brons och hör till dräkter från sen järnålder eller tidig vikingatid. Spännen utformade som djurhuvuden brukar förknippas med gotländska kvinnogravar, medan ringspännen hittas i både mans- och kvinnogravar, berättar Therese Lindström.
Bruno är glad över att äntligen få berätta om fyndet.
– Det känns bra, som om jag gjort något stort.
Nu återstår att se om Bruno Tillema får någon ersättning för fyndet. Båda spännena ska konserveras, och sedan beslutar Riksantikvarieämbetet var föremålen ska visas eller förvaras. Det är även Riksantikvarieämbetet som beslutar om ersättning till upphittaren.