Efter dödsolyckan – inga åtgärder vid stranden

Efter att parkerade bilar hindrade räddningstjänsten från att komma fram till stranden vid drunkningsolyckan i somras, efterlyste sockenföreningen i Vamlingbo åtgärder. Men vare sig länsstyrelsen eller räddningstjänsten säger sig kunna göra något.

Drunkningsolyckan skedde vid Austre strand. Längs vägen som räddningstjänsten tog var bilar parkerade så att de inte kom fram med sitt fordon.

Drunkningsolyckan skedde vid Austre strand. Längs vägen som räddningstjänsten tog var bilar parkerade så att de inte kom fram med sitt fordon.

Foto: Gunnar Britse. Arkivbild.

Vamlingbo2023-06-10 06:02

I början av augusti förra året kallades räddningstjänsten till Austre strand efter ett larm om en drunkningsolycka. Fordon parkerade längs vägen ner till stranden gjorde att räddningstjänstens fordon inte kunde komma fram och brandmännen fick springa den sista biten. Vid en drunkning är ”det oerhört bråttom” som en av brandmännen sade till Helagotland.se efter händelsen.

Det inträffade fick Vamlingbo sockenförening att höra av sig till Region Gotland och Länsstyrelsen Gotland med frågan: Hur underlätta för räddningsfordon vid Austre strand? Nu har föreningen fått återkoppling och svaret är att ingen av dem kan vidta några åtgärder.

– Det är ju så tråkigt, när man ska göra någonting ska man ju ha ett lagstöd att stå på och vi har inget sådant. Vi kan inte föreskriva om någon åtgärd, vi har en lagstiftning som ger oss andra möjligheter i andra situationer men inte just i den här frågan, säger Lars-Göran Uddholm, räddningschef vid Region Gotland.

undefined
Räddningschef Lars-Göran Uddholm säger sig sakna lagstöd för att reglera parkeringen längs vägen till Austre strand och andra platser där räddningstjänsten kan få svårt att komma fram.

Han är väl medveten om att det finns många platser på ön där samma sak skulle kunna inträffa men eftersom det bara är vid enstaka tillfällen som problemet uppstår, ligger frågan ganska långt ner på deras prioriteringslista. Att skaffa till exempel motorcyklar eller fyrhjulingar att använda i liknande situationer är inte aktuellt just nu.

– Det är en ekonomisk fråga, säger Lars-Göran Uddholm.

Han berättar att vid händelser som den i somras, lyfter räddningstjänsten frågan i de forum de har men han återkommer till att det finns andra behov som har förtur.

– Det är inte så att vi inte tycker att det här är viktigt, för vi tycker att det är viktigt. Men vi kan inte prioritera utrustning och annat för det just nu.

Lars-Göran Uddholm tycker i stället att bilister borde tänka sig för mer.

– Jag vädjar till de som parkerar, för det är ju de som är problemet. Ställ inte bilen så att ni hindrar räddningsfordon från att komma fram.

undefined
Drunkningsolyckan skedde vid Austre strand. Längs vägen som räddningstjänsten tog var bilar parkerade så att de inte kom fram med sitt fordon.

Från länsstyrelsens sida skulle man gärna hjälpa till men de har inte möjlighet att utöka de parkeringar som finns i dag eftersom stranden inte tillhör det närliggande naturreservat som förvaltas av myndigheten. Den aktuella vägen ner till stranden ägs av samfälligheter och länsstyrelsen har inget mandat att utfärda parkeringsregler eller sätta upp bommar. Ett sådant initiativ måste komma från markägarna.

– Det ligger inte riktigt inom våra arbetsuppgifter och vi är väldigt få som jobbar här. Så även fast vi vill hjälpa till så har vi inte den möjligheten. Och skulle vi börja engagera oss där så ger det ringar på vattnet, då måste vi lägga resurser på andra platser också och det har inte vi, säger Lena Lavergren på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

I Vamlingbo sockenförening är föreningens ordförande Anita Sjöberg lite uppgiven inför beskeden.

– Vi fick ju inget tydligt svar, utan hela tiden så finns det någonting som gör att man inte behöver gå in och bli delaktig till någon åtgärd, säger hon.

undefined
Anita Sjöberg, ordförande i Vamlingbo sockenförening, tycker att det borde vara regionen och länsstyrelsens uppgift att lösa problemen med bilar som blockerar vägen för räddningstjänsten.

Agneta Sjöberg menar att sockenföreningen inte har mandat att till exempel sätta upp skyltar längs vägen eller prata med markägare.

– Det borde vara länsstyrelsen och regionen för det handlar om allas vår säkerhet. Hon fortsätter:

– Vi vet inte hur vi ska gå vidare. Det vi kan göra är att se hur det blir i sommar och påkalla länsstyrelsens uppmärksamhet om det blir tokigt någon dag och visa dem hur det ser ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!