Gretas gamlingar började manifestera utanför mataffären i Burgsvik på försommaren 2019, inspirerade av klimataktivisten och opinionsbildaren Greta Thunberg. Den hösten fortsatte de med studiecirklar på biblioteket och sommaren därpå med klimatföredrag på det lokala fiket. Under pandemin har deras verksamhet varit begränsad, men de har författat en klimatskrift som har delats ut i brevlådorna på Storsudret och deltagit på årets digitala Almedalsvecka.
– För mig är det viktigt att jobba på två plan. Att stå utanför Ica var som aktivist och kontakten med politiker är som lobbyist, men det är folkbildning i grunden, säger initiativtagaren Gittan Frejhagen.
Med lättade restriktioner och varmt väder bjuder de in till flera klimatsamtal i juli och augusti, vilket inleddes med geologen Bert Eriksson.
– Det var grundläggande om klimatläget med bra och engagerade samtal. Jag tror att alla var i behov av att få lite grepp om det, säger Gittan Frejhagen och nämner att det brukar komma runt 30 personer som lyssnar och samtalar.
Följande gång var det ett föredrag om fossilfritt bränsle av fackmannen Sven Nyberg, som har arbetat med näringspolitik och klimatfrågor sedan FN:s första klimatmöte i Rio. Därefter var det fokus på jordbruksfrågor med Krav-bonden Niklas Hermansson från Havor i Havdhem. I dag, onsdag, klockan fyra är det ett extrainsatt samtal om persontransporter med Martin Anderlind, vd för Northvolts batteritillverkning, och Allan Larsson, tidigare finansminister och rådgivare inom hållbarhetsfrågor.
– Det har varit mycket om privatkonsumtion i år, som livsmedel, textil och drivmedel, sammanfattar Gittan Frejhagen.
De kommande torsdagarna handlar om klimatklok odling med trädgårdsmästaren Rita Gustavsson, mat- och klädbranschens utsläpp med LRF-representanten Sussi Redig och framtidens flyg och färja med rederidirektören Håkan Johansson. Det avslutande samtalet berör hur politikerna och befolkningen tar sitt ansvar, med ekologen Karin Bengtsson och Sten-Åke Pettersson från Gretas gamlingar. Förhoppningen är att öka medvetenheten och att den ska leda till handling. När sommarens samtal är slut och hösten tar vid, arbetar Gretas gamlingar för att en gotländsk kampanj för att minska utsläppen ska bli verklighet.
– Det behöver bli en snackis överallt, runt frukostbordet, arbetsplatser, idrottsföreningar, bygdegårdar, kompisgäng, överallt, säger Gittan Frejhagen.
Klimatsamtal på Bottarve museigård i Vamlingbo
28 juli, 16.00 Vår framtida vardag med elbilar och vätgasfärjor. Martin Anderlind, vd för Northvolts batteritillverkning, och Allan Larsson, socialdemokrat och rådgivare i hållbarhet.
29 juli, 16.00 Klimatklok odling omkring oss. Rita Gustavsson, ekoträdgårdsmästaren från Vamlingbo trädgård,
5 augusti, 16.00 Livsmedel och textilier står för 40% av utsläppen från vår privata konsumtion. Sussi Redig, kock, lantbrukare och ledamot i LRF:s Gotlandsstyrelse.
12 augusti, 16.00 Flyg och färja är avgörande för Gotland, nu och i framtiden. Vd:n Håkan Johansson från Rederi Gotland AB som äger Gotlandsfärjorna.
19 augusti, 16.00 Hur tar politikerna ansvar för klimatpolitiken och hur ska vi värna vår planet? Med ekologen Karin Bengtsson från Uppsala universitet och utredaren Sten-Åke Pettersson från Gretas gamlingar.
Källa: Gretas gamlingar