Erik "Domerarve" Larsson från Öja la sin första vast på egen hand 1960. Hantverket hade han lärt sig hemma på gården.
– Alla kunde lägga vast förr. Om jag har det i blodet? Ja, jag har ju ganska trögflytande blod, så kanske det är lite sten i det i alla fall, säger han.
I två veckor har Erik och hans lärling Wesley Koivumäki rivit ned och lagt upp igen. Erik bedömer att den 500 meter långa vasten är cirka 140 år gammal och är inte riktigt nöjd med det ursprungliga arbetet.
– Nej, på de ställen där det har rasat är det inte klokt gjort. Man måste vara noggrann. Det är viktigt med en bra grund.
Vad är hemligheten med en stadig vast?
– Stenar måste ligga i förband - man måste binda stenen så. Sen ska man ha gott om bra pinnsten, alltså mindre stenar att lägga under stenar så att de ligger i våg och inte guppar. Varje sten ska ligga still.
De båda stenläggarna småpratar hela tiden; "vilken sten ska vi ta nu"? "Nej, den är för tjock", "Det var en vacker sten!". I bland stannar förbipasserande och frågar om de får hjälpa till och lära sig. Det får de.
Det är tack vare bidrag från länsstyrelsen som markägarna Kerstin Berg och Gunnar Lind kunnat låta restaurera även vasten. För drygt ett år sedan rustades lambgiften intill vasten. Platsen har blivit ett populärt turiststopp.
Hur länge kommer din vast att stå då, Erik?
– I alla tider, haha. Nej, men i 200 år i alla fall skulle jag tro.