Landmärkena i Vamlingbo ska renoveras

Väder och vind har gått hårt åt kvarnarna vid Hundlausar i Vamlingbo. Men nu ska de tre rikskända kvarnarna vid Hundlausar i Vamlingbo få ett ansiktslyft.

Stig Sjöberg öppnade ett igenspikat fönster så att de som rensade i kvarnarna skulle få in lite ljus.

Stig Sjöberg öppnade ett igenspikat fönster så att de som rensade i kvarnarna skulle få in lite ljus.

Foto: Sofie Regnander

Vamlingbo2023-03-20 06:34

Det har varit lite si och så med underhållet av de tre kvarnarna på Hundlausar i Vamlingbo. Kvarnarna har kommit att bli mer eller mindre symbol för socknen och är numera rikskända från TV-programmet "Så mycket bättre", där de ofta skymtar förbi i bild.

Det är Gotlands hembygdsförbund som äger kvarnarna och ordförande i förbundet, Lars Olsson, tror att det var någon gång under 1990-talet som man senast underhöll dem. Därefter verkar tillsynen ha fallit mellan stolarna.

undefined
De murkna kvarnvingarna måste byras ut.

– Vem som skulle stå för det fortsatta underhållet och tillsynen blev aldrig löst. Sockenborna tyckte nog att det inte riktigt var deras business och dåvarande styrelse för Gotlands hembygdsförbund tänkte nog aldrig vidare på underhållet, så kvarnarna blev utan tillsyn, berättar Lars Olsson.  

Så här 30 år senare har väder och vind gått hårt åt de tre kvarnarna. Taken behöver ses över, väggarna putsas och både vingar och kvarnaxlar bytas ut – något som sockenbor gjorde hembygdsförbundet uppmärksammade på i slutet av förra året.

Och efter några inledande möten mellan engagerades sockenbor, den lokala hembygdsföreningen och hembygdsförbundet är nu arbetet på gång – eller i alla fall förberedelsearbetet. Under vecka 11 samlades ett 15-tal eldsjälar på Hundlausar för att röja och städa ur kvarnarna som under flera år blivit tillhåll för stökiga kajor. Utrustade med andningsskydd, krattor, högafflar och spadar rensades de stora dammiga bona bort. Håligheter sattes därefter provisoriskt igen med nät så att inga nya gäster skulle kunna boa in sig.

undefined
Kajorna trivs i kvarnarna.

– Det är ett omfattande arbete med att renovera kvarnarna. Det kommer nog att pågå några år där vi renoverar en kvarn om året, säger Torbjörn Björkegren som sitter med i styrelsen i den lokala föreningen, Hoburgs hembygdsförening.

Varför är det här ett viktigt arbete tycker du? 

– Just de här kvarnarna har ju blivit som en logga för Vamlingbo. Men i stort känns det viktigt att bevara kvarnarna för de är ett kulturarv som håller på att försvinna. Vissa blir sommarstugor och andra förfaller, säger han.

Anita Sjöberg, också aktiv i Hoburgs hembygdsförening, berättar att funnits minst fem, kanske så många som sju, kvarnar här på Hundlausar och visar upp spår i marken.

– Det är många besökare som stannar till här och tittar på kvarnarna, inte minst på sommaren, säger hon.

Också studenter med inriktning på kulturvård och byggnadsteknik i sten och trä vid Campus Gotlands har visat intresse av att delta i projektet och öva på att ta fram ett åtgärdsprogram för kvarnarna. Gotlands hembygdsförbunds nästa uppgift blir att söka pengar för att täcka kostnaderna för den omfattande renoveringen.

undefined
Stig Sjöberg öppnade ett igenspikat fönster så att de som rensade i kvarnarna skulle få in lite ljus.

– Det måste till pengar. Länsstyrelsens pengar för kulturmiljöåtgärder för det här året är redan förbrukade, så vi ska in med en ansökan för nästa år. Sedan reflekterar vi över hur tillsyn och skötsel av kvarnarna ska ske framöver. Den frågan kommer vi att behöva resonera vidare om, säger Lars Olsson.

Torbjörn Björkegren och Anita Sjöberg skulle vilja att åtminstone en av kvarnarna skulle gå att använda på riktigt och skänka lite liv till den en gångs så aktiva platsen igen.

– Att kunna mala mjöl här och kanske malt till jul i en av kvarnarna skulle vara roligt. Sen behöver man ju smörja kvarnaxeln då och då. Kanske vi skulle anordna en årlig snurrarfest på Hundlausar, skrattar Torbjörn.

Hundlausar

Sedan urminnes tider har området här kallats Hundlausar, ett ensligt och kargt område mellan Öja och Vamlingbo. Förklaringen till namnet kan vara att det är ett område som är så öde att där icke hörs eller syns en hund.

Kvarnarna ägdes tidigare av gårdarna i Norrbyn, bebyggelsen du närmast passerar på vägen söderut. De var i bruk fram till 1950-talet. Det är Gotlands hembygdsförbund som idag äger de tre kvarnarna.

Källa: Vamlingbo sockenförening

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!