Marianne ger handfasta råd till kvinnor i karriären

”Utan ett eget driv ska man inte satsa på en chefskarriär”. Det säger Marianne Hamilton som själv ger exempel på framåtanda när hon siktar på att nå hela världen med sin nya bok.

Om huset vid Rembs blivit en plats för Marianne Hamilton att vila, så är det en oas för pointern Gioia som älskar att röra på sig.

Om huset vid Rembs blivit en plats för Marianne Hamilton att vila, så är det en oas för pointern Gioia som älskar att röra på sig.

Foto: Per Leino

Vamlingbo2020-10-10 17:47

”Konsten att göra ingenting är underskattad” säger Marianne Hamilton när hon hälsar välkommen till Rembs. Runt henne springer pointern Gioia som ett yrväder i vida cirklar. Om gården är en lugn plats för Marianne, så är gårdsplanen ett paradis för en hund som gillar att ta ut svängarna.

Rembs har blivit ett andningshål när Marianne Hamilton börjat varva ner efter år med flera uppdrag inom näringslivet. Men samtidigt som styrelseuppdragen blivit färre har en annan karriär tagit fart – som författare. 

Nyligen höll hon release i Stockholm för ”Några råd till min kära dotter”. Boken kom ut i en första version 2010, lovordades men fick inte den spridning som Marianne Hamilton önskade. 

– Annika Berglund som jag jobbade tillsammans med på Atlas Copco tyckte att boken är lika aktuell nu och att jag borde göra något med den. Jag har omarbetat den och nu arbetar hon och jag med marknadsföring, säger Marianne och berättar att storföretag som Volvo, Epiroc, Electrolux och ABB står bakom lanseringen.

Drivkraften är viljan att berätta hur man skapar fungerande organisationer och med det framgångsrika företag. En rejäl dos erfarenhet har hon från Atlas Copco, där hon anställdes 1990 och tjänstgjorde 16 år som personaldirektör med ansvar för organisationsutveckling och rekrytering av chefer till verksamheter över hela världen. 

– En rekrytering ska utgå från företagets behov. Chefstjänster ska lysas ut internt. Sedan låter man alla som vill söka. Den kulturen lever ännu i Atlas Copco.

När Atlas Copco bytte koncernchef såg Marianne Hamilton ett behov av att berätta för honom om sitt arbetsområde och sin filosofi. Hon samlade sina tankar i en skrift, som sedan blev hennes första bok. ”Inte bara pengar” kom ut 2007, samma år som hon lämnade Atlas Copco. 

Boken berättar hur man skapar det flöde som krävs för bra rekrytering, utan särskilt fokus på kvinnor. Efter uppföljaren ”Inte bara makt, utan även ansvar” var det dock dags att rikta sig mot kvinnorna. 2010 hade Marianne Hamilton formulerat handfasta råd till kvinnor som vill lyckas i sina karriärer.

– Det finns inga legala hinder för kvinnor, men för att komma framåt måste det finnas ett inre driv. Yngre kvinnor som hittat motivationen behöver vägledning, och jag formulerade konkreta råd.

Den egna initiativkraften är alltså grundbulten. Att kvotera in kvinnor i styrelser och på ledande poster är förödande, anser Marianne Hamilton, men påpekar att män behöver bli bättre på att coacha de kvinnor som vill satsa. 

Management är den röda tråden i böckerna, till och med när det var dags för första romanen. 2019 utkom ”Ladan”. I en recension tyckte Affärsvärlden att styrelseproffset uppfunnit en ny genre: ”managementromanen”.

– Det var jättekul att skriva den boken. Advokatbyrån Swartling hade frågat mig om råd för att få kvinnor som arbetar med juridik och revision att ta nästa steg och bli delägare i verksamheten. Jag tog till mig ämnet, men som utgångspunkt i en roman.

I ”Ladan” åker tre kvinnor till en gotländsk gård för att träffa mentorn Elisabeth och samtala om sina karriärer. Men i stället för att stanna i sina företag, bryter kvinnorna upp och startar nya verksamheter. I boken finns ett koncept till en företagsidé som gett boken dess titel, att inreda en lada som en retreat för stressade människor mitt i karriären.

– Att låta dem göra ingenting är en briljant affärsidé.

Marianne Hamilton berättar gärna om gården i Vamlingbo, som hon hittade 2012.

– Jag drömde länge om ett hus i Frankrike. Men dit är det svårt att resa fram och tillbaka med hund, så jag började leta på Gotland i stället.

Huset i Vamlingbo var i så dåligt skick att det inte gick att bo i. Under den slitna ytan fanns dock en gedigen stomme i trä och tjocka kalkstensväggar. Den omfattande renoveringen har hon beskrivit i en bok.

– Jag skrev boken för att jag vill ge erkänsla till hantverkarna. De gjorde ett fantastiskt jobb.

”Några råd till min kära dotter” är översatt till engelska och holländska och lanseras utomlands. En spansk version planeras. 

– Den här gången blir boken verkligen läst. Jag har fått kommentarer från USA, Japan, Belgien, Indien, Finland och Norge, berättar Marianne Hamilton och avslöjar att hon har två nya manus på gång.

– Det ena kan ses som en fortsättning på ”Ladan”, fast om män. Sen skriver jag ytterligare en bok om management.

Böckerna

2007: ”Inte bara pengar – så får vi fram mogna chefer”. Om chefsutveckling. (Santerus förlag)

2009 ”Inte bara makt – utan även ansvar”. Om chefers inverkan på företagsklimatet. (Ek och Bok)

2010 ”Några råd till min kära dotter” (Beijbom Books)

2015 ”Ett Gotlandshus vaknar”. Om renoveringen vid Rembs. (Gotlandsboken)

2019 ”Ladan”. Roman. (Ek och Bok)

2020 ”Några råd till min kära dotter” Nyutgåva. 46 praktiska råd till yngre kvinnor i början av karriären. (Ek och Bok)

Karta: Vamlingbo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!