Det var Kenneth Winarve från Vamlingbo som kläckte idén om ett såide att umgås kring på Storsudret. Hur konstigt det än låter så var det ingen som har hört talas om något gammalt renoveringsbart såide så långt söder ut.
– Vi har frågat de gamla här, men det är inte någon som haft en aning. Men det måste ju ha funnits här också. Man behövde ju tjära till allt, säger Kenneth.
Alltså pratade han runt lite bland vänner och bekanta och hörde av sig till Torbjörn Björkegren, vars marker är kuperade på lämpligt vis. Torbjörn blev eld och lågor och i våras hittade man den ultimata platsen.
– Jag hade funderat på en kolmila, med det här var nog ett strå vassare, säger Torbjörn.
I somras växte det nya såidet fram. Kenneth beskriver arbetslaget på elva man som ett gäng glada amatörer som vill hålla liv i en gammal tradition. Lite väl blygsamt får man kanske säga för flera av dem har deltagit vid tjärbränningar förut. Bland annat i Eke där en gammal tjärdal renoverades för några år sedan. Erik Johansson som var med om det arbetet har dessutom fungerat som gruppens mentor.
Kenneth Winarve visar runt och berättar att det nya såidet är täckt av ett 15 centimeter tjockt lager av lera som kommer att stelna och bli hårt när det blir torrare och varmare väder.
– Sen kommer vi att lägga masonit ovanpå. I Norge och norra Sverige använder de näver från glasbjörk, men det blir svårt att få tag på här på Gotland. I Eke och Ardre använder de sandsten och murbruk, men det spricker lätt, så man måste laga det varje år.
Under hösten och vintern har gruppen ägnat sig åt att smaite faitvid, alltså rensa gamla tallstubbar från grus och jord och klyva dem i lagom stora bitar. Varje måndag samlas de i ett vindskydd intill såidet.
– Det här gör vi för att det är roligt, det är nummer ett. För det andra vill vi hålla en kultur vid liv. Vi har byggt något för framtiden, säger Torbjörn.
Men det blåser och är riktigt kallt i dag. Är det så trevligt att hålla på då?
– Jo, jag längtar hit varje måndag. Vi står och pratar lite skit och berättar historier. Det är också ett jättebra sätt att umgås nu under pandemin, man är utomhus och står inte på varandra, säger Kenneth.
Förhoppningen är att man ska få ihop 30 kubikmeter faitvid och kunna premiärtända såidet i månadsskiftet maj och juni.