Hon föddes in i en släkt med matkreatörer, växte upp i Stockholms krogliv och började jobba där som tonåring.
– Min mamma har drivit restaurang sedan Café Oscars på Narvavägen på 90-talet, tillsammans med min moster Renée Voltaire. Jag jobbade extra där på helger och då var jag 14. Sedan dess har jag jobbat i restaurangbranschen extra och heltid och gått i skolan samtidigt, berättar Sally Voltaire.
Hennes mamma Lotta och moster Renée var när de började stilbildande inom hälsosam mat i Sverige och deras kokbok blev en bästsäljare. Lotta startade fler restauranger med rätter som var eko och vego. Renée utvecklade en linje med produkter som kombucha, jackfrukt, linspuffar och bovetegröt. Tanken på hälsa och hållbarhet har även förts över till den andra generationen Voltaire.
– Jag är värre än min mamma är. Jag vill jobba hållbart eller inte jobba alls. Och nu får jag äntligen göra det, säger Sally som ser fram emot sommaren på södra Gotland.
Lokala producenter är redo att leverera grönsaker, spannmål, ägg och lamm. En stor del av ingredienserna odlas även på plats i prästgårdens trädgård.
– Råvarorna bestämmer menyn på Gotland, inte tvärtom, säger Sally.
Ingredienser som rabarber, sparris och ätbara blommor är satta och vilda växter som ramslök och kajp ska plockas för säsongen.
– Jag kommer inte behöva slänga en enda grej på hela sommaren. Allt som går i komposten kör vi till trädgården så att det blir jord som kan användas av trädgårdsmästarna. Från jord till bord, tillbaka till jord. Nu har vi hela kedjan under ett och samma tak, säger Sally entusiastiskt.
I hennes matlagning och kokbok har det varit fokus på grönsaker med inslag av fisk- och skaldjur.
– Men det har blivit svårt att hitta fisk som inte är rödlistad när det har blivit akut i våra hav. Nytt för i år på Prästgården är att jag ska börja jobba med lokalt kött, det ska bli så spännande, säger hon.
Förutom erfarenheterna från sin mammas restauranger som ung, har hon bland annat praktiserat på Café Opera efter en bartenderutbildning, jobbat i kiosken på Mosebacke och restaurang Smak i Stockholm. Hon har även gjort sommarsäsonger på Storsudret, på glasscafét vid Vamlingbolaget och på Prästgårdscaféet som hon nu ska driva.
– Jag har jobbat och jobbat, på tusen ställen till, säger Sally som likt flera i släkten startade eget till slut.
– Jag kände väl att jag hade lärt mig så mycket på vägen, så var jag nyskild och behövde jobba och tjäna pengar. Min son var tio månader, berättar hon.
Restaurangen blev en succé i storstaden. Hennes meny med rawfood, skördesallader och grönsaksjuicer drog till sig både matgäster och utmärkelser.
– Det var väldigt kul men det var väldigt hårt jobb. Jag jobbade för mycket för vad som är hälsosamt faktiskt, konstaterar Sally.
Efter nio år som framgångsrik restaurangägare bröt coronapandemin ut och restriktioner sattes in.
– Det har varit fruktansvärt på alla sätt och vis, för mig och alla inom branschen. Vårt värsta år i livet jobbmässigt. Man har bett anställa att arbeta hemifrån, samtidigt som man har låtit restaurangerna vara öppna i city. Kommer det inga gäster kan du inte betala löner till de som har jobbat i flera år, berättar Sally som fick säga upp 80 procent av sin personal förra året.
Det tärde på hennes fysiska och psykiska hälsa.
– När man har byggt upp någonting ur ingenting och sedan ska säga hejdå till dem som är som din familj. Bita ihop och göra allt själv. Det är tufft. Jag skulle milt sagt säga att jag gick in i väggen light, säger Sally.
Hon känner ändå att hon är på väg tillbaka. Och den kommande säsongen på ön är en del av det. Från huset i Vamlingbo har hon nästan 30 år av fina sommarminnen.
– Jag känner mig hel här, jag har flyttat runt hela livet, men Gotland har alltid bestått. Så känner hela min familj. Det förändras och händer mycket saker, speciellt på södra Gotland, men när jag sätter nyckeln i låset ser det ut som när jag var fem år. Mina små sandaler hänger kvar på samma ställe, berättar hon.
Sally Voltaire ser fram emot säsongen i huset och på caféet, med vänner, personal, gäster och familj. Speciellt med sin nu nioåriga son, som får en hel barndomssommar på Gotland och även är den tredje generationen Voltaire som växer upp i restaurangmiljö.