Skolänget i Vamlingbo kan få vara kvar - efter protester

När lantbrukaren som äger marken ansökte om att få göra om änget till åkermark, protesterade flera föreningar i området. De hävdar att marken har stora naturvärden och bör bevaras. Nu väntar ett beslut från länsstyrelsen.

Stora delar av skolänget i Vamlingbo bedöms vara av naturtypen ”Slåtterängar i låglandet” och ha höga naturvärden.

Stora delar av skolänget i Vamlingbo bedöms vara av naturtypen ”Slåtterängar i låglandet” och ha höga naturvärden.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Vamlingbo2024-06-27 10:59

Nyheten i korthet

  • Lantbrukaren Hans Vestberg i Vamlingbo har ansökt om att få omvandla sitt äng till åkermark, men flera lokala föreningar har protesterat, hävdande att området har värdefulla naturområden.
  • Länsstyrelsens naturvårdsenhet har bedömt större delen av arealen som värdefull naturtyp "Slåtterängar i låglandet", vilket talar för att änget får vara kvar. Beslut väntas denna vecka.

Det var i april som anmälan om samråd inkom till länsstyrelsen. Markägaren Hans Vestberg vill göra om de två fastigheter som änget ligger på och omvandla det till åkermark.

– Jag behöver det till min produktion och sedan är det ganska stora arealer. Vi har köpt in de här fastigheterna och vi har lån på dem, och vi måste få avkastning på det vi håller på med, säger Hans Vestberg som egentligen inte vill yttra sig i ärendet men som ändå ger ett par kommentarer.

– Äganderätten och den enskilda människan är inte värt någonting. Det är många som har åsikter och vi tycker att vi har kommit oförtjänt illa ut och att någon kunde väl ha pratat med oss personligen i stället för att gå via länsstyrelsen, säger han.

Vad gör du om du får nej?

– Det lägger en död hand över alltihop, säger Hans Vestberg.

undefined
Hans Vestberg, ägare till marken Vamlingbo. (Arkivbild)

Bland dem som hört av sig till länsstyrelsen finns Hoburgs Hembygdsförening, Gotlands botaniska förening och Vamlingbo sockenförening. De vill bevara änget, bland annat för den rika floran av exempelvis orkidéer som gör att det ibland används till botaniska utflykter.

undefined
Skolänget i Vamlingbo används ibland för botaniska utflykter.

Den som handlagt ärendet hos länsstyrelsens naturvårdsenhet är Ingrid Thomasson. Hon berättar att när någon vill göra något som på ett påtagligt sätt förändrar naturmiljön, måste de anmäla om ett samråd. Länsstyrelsen tittar på naturmiljön och på hur den kommer att påverkas, både positivt och negativt.

– Det som kan tala för att åtgärden tillåts är när marken har låga naturvärden. Men om den bedöms vara av en av EU:s naturtyper har den höga naturvärden och då är den inte lämplig att plöja upp, säger hon.

undefined
Ingrid Thomasson, länsstyrelsen (längst fram) skriver i en tjänsteanteckning att förslaget är att förbjuda uppodling av änget. (I bakgrunden syns Skogsstyrelsens Amanda Overmark och Ingvar Hansson. Arkivbild.)

I de allra flesta fall så är det inga konstigheter, men i vissa fall blir det mer komplicerat, berättar Ingrid Thomasson. 

– I samrådet har vi möjlighet att förelägga om försiktighetsmått, till exempel att du inte får plöja upp den där delen av marken. Om det verkligen behövs för skyddet av naturmiljön så får vi lov att förbjuda åtgärden, säger hon.

undefined
Stora delar av skolänget i Vamlingbo bedöms vara av naturtypen ”Slåtterängar i låglandet” och ha höga naturvärden.

I det här fallet har Ingrid Thomasson bedömt större delen av arealen som naturtypen “Slåtterängar i låglandet” med höga naturvärden, något som talar för att änget får vara kvar. I en tjänsteanteckning framgår att hennes förslag är att förbjuda uppodling av marken. Beslutet fattas av naturvårdsenhetens chef, troligen denna vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!