Stjärnkocken satsar stort och ställer om

Danyel Couet vill skapa en självförsörjande och cirkulär gård på Sudret. Maten till restaurangen ska odlas, lagas och ätas på samma plats.

"Den ligger så rätt och har all möjlighet att blomma upp efter att ha varit i dvala väldigt lång tid", säger Gotlandskrögaren Danyel Couet om gården Sibbjäns i Vamlingbo, som han har köpt tillsammans med kompisen och kollegan Pontus Rönn. Ekoträdgårdsmästaren Simone Grind ska sköta odlingarna.

"Den ligger så rätt och har all möjlighet att blomma upp efter att ha varit i dvala väldigt lång tid", säger Gotlandskrögaren Danyel Couet om gården Sibbjäns i Vamlingbo, som han har köpt tillsammans med kompisen och kollegan Pontus Rönn. Ekoträdgårdsmästaren Simone Grind ska sköta odlingarna.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Vamlingbo2022-03-06 08:10

– Vårt mål är inte att vi ska odla grönsaker utan vårt mål är att ha en fungerande farm som är hållbar och visa att det går att göra den omställningen, säger Danyel Couet som står på odlingsmarken med ekoträdgårdsmästaren Simone Grind.

Han ska laga rätterna i den blivande restaurangen och hon ska odla råvarorna på gården. 

– Vår vision är att gården ska vara hundra procent cirkulär med allt egentligen, så vi ska vara självförsörjande helt och hållet. Det innebär att allt som blir ett utsläpp här ska gå tillbaka in i jordbruket, berättar Danyel som tänker sig ett miljövänligt system med bevattning, elförsörjning och solfångare.

undefined
"Det här är inte bara en lekstuga för ett gäng snubbar som tycker det är roligt att odla sina egna grönsaker, utan det här är ett livsprojekt som kommer göra en skillnad", säger Danyel Couet.

I det första skedet har de röjt upp på tomten för att sätta igång med grönsaksodlingarna. 

– Det är en odlingsmetod där man i princip inte vänder någon jord, utan bara börjar precis som det är. Så vi ska inte plöja utan köra "no dig" som det heter, säger Simone.

– Det här är också första året som vi gör det här, så när gården växer kommer även odlingarna att växa. Simone bad mig om en lista på grönsaker jag ville ha så jag har skrivit ner hundra grönsaker och örter, tillägger Danyel.

Till sommaren ska skörden säljas i en lanthandel och serveras på hans sommarrestaurang Guldkaggen. Nästa sommar tänker Danyel öppna restaurangen här på gården och det är mycket som ska göras innan han sätter menyn.

– Vi har inte kommit dit än, men jag gillar tanken på att råvarorna ska bestämma vad det blir för mat. Naturligtvis kommer det att vara väldigt mycket grönsaksbaserat, men vi kommer också att ha kött, berättar Danyel.

undefined
"Vi vill bli helt cirkulära, så när vi får mer djur behöver vi också se över hur vi får tillräckligt med foder åt dem, men vi behöver också producera kompost så att vi kan odla den mat vi vill göra", säger Simone Grind.

Lamm, kor och grisar ska finnas på gården tillsammans med höns och ankor. Alla detaljer i bygglovsprocessen är ännu inte klara, men enligt planerna ska en ny ladugård byggas, dammar anläggas och gården restaureras och renoveras. Planer finns även på ett eget musteri, destilleri och bageri. Men först ska odlingsytorna utformas och nyinflyttade Simone har tittat på nederbördsgrafer och tagit jordprover innan sådden.

– Det är spännande att hamna här på Gotland för jag har odlat i zon tre innan och det här är zon ett, så det är många saker som kommer se annorlunda ut, men det går att producera mer här för att det är en längre säsong, säger hon.

– Så vi har möjlighet att odla saker som man faktiskt gör nere i Sydeuropa, som persikor, aprikoser, fikon, lagerblad, rosmarin, det finns ingen hejd på det, fortsätter Danyel.

Det här är början på hans gotländska livsverk, men egentligen var det på franska rivieran som han och familjen hade hittat ett semesterhus.

– Den hade en fantastisk trädgård med persikolund och allt möjligt och vi var så nära att skriva på det där huset, tills vi började fundera på det kontra Gotland, berättar Danyel.

Då hade de besökt ön och vänner på Storsudret i flera år.

– När vi var här från början fick vi vad alla kallade för kalkstenssjukan att man måste ha ett kalkstenshus, berättar Danyel som även trivdes med bygden, landskapet och människorna.

Och det lilla huset han letade efter blev till slut en hel gård på Faludden. Efter några år inredde han ladan där med en matsal och restaurangkök och fortsatte parallellt att driva krogen Allegrine i Stockholm.

undefined
Kocken Danyel Couet och odlaren Simone Grind vid gården Sibbjäns i Vamlingbo.

– Sedan kom pandemin och vi hade en otroligt kritisk tid på restaurangen Jag sparkade 14 personer av 18 på krogen och var väldigt låg och nere. Jag kände att livet var trist och om det ska fortsätta så här kommer jag inte orka. Då behövde jag göra något nytt, berättar Danyel.

Han hade tidigare fått förfrågningar om att ta över den fallfärdiga hamnrestaurangen Guldkaggen i Burgsvik, men det kändes osäkert. När virus och restriktioner ledde till färre gäster och intäkter frågade han däremot om han fick driva en annan restaurang på orten, Grå Gåsen.

– Jag kunde inte bara stänga och inte göra någonting för då kostar det ännu mer pengar, så då ringde jag upp all min personal som jag hade sparkat och frågade ifall de ville jobba där och de skrek av förtjusning. Så vi åkte ner och gjorde världens roligaste sommar och då fick jag blodad tand, säger Danyel som därefter tog steget att ta över Guldkaggen.

Förra året byggde han snabbt upp en sommarkrog i en förfallen byggnad och under högsäsongen serverades upp till 700 gäster om dagen där.

– Det var som att vara nere på rivieran, med den värmen och solnedgångarna och pulsen som var på restaurangen. Det var helt otroligt.

Inför den kommande sommaren kommer skörden från gården bli ingredienser i Guldkaggens maträtter, samtidigt som det ska säljas grönsakslådor på plats. Danyel står den här gången inför en ännu större utmaning, med att förvandla slitna gårdsbyggnader till gourmetrestaurang. 

– Jag har fortfarande kalkstenssjukan, så det ska se ut som en gammal gotländsk ursprungsgård, det är jätteviktigt. Det ska vara iordninggjort med mycket känsla och kärlek. Det har vi gott om.

Och planer finns på att dokumentera Danyels och gårdens omställning i en realityserie.

– Jag har gjort många tv-produktioner men det här är tänkt under en lång period, man kommer se hur uppbyggnaden av gården kommer se ut. Egentligen allt ifrån odling, konstruktion och inredning till matlagning. Det ska vara ett livsstilsprogram, men kanske inte så gulligt som Mandelmanns eller Ernst. Det här kommer att vara lite tuffare och rakare, där alla ingredienser kommer finnas med, säger Danyel.

Tanken är att tittare ska kunna se avsnitt om till exempel biodling, trädplantering, växthusbygge och fönsterrestaurering. Följa med ut i skogen för att hitta tryffel eller ut i landet för att skörda.

– Vi ska också ta hand om överskottet som blir här på hösten och kunna lägga in, sylta, syra, torka och göra allt möjligt. Tar man vara på allting från oktober till januari och februari har man ett helt kartotek utav smaksättningar som man kan använda under sommaren, säger Danyel.

undefined
"Precis här utanför huset ska vi anlägga 1500 kvadratmeter grönsaksodling", säger Simone Grind som ska odla råvarorna.

Hela odlingsåret och restaurangsäsongen kommer vara en läroprocess som de också hoppas att andra kan lära sig av.

– Det är viktigt att visa hur man kan vara en regenerativ liten enhet för som kan bli en modell eller koncept för flera gårdar. Jag ser framför mig att det ska flöda av överskott för hela ekosystemet och att det här är ett liv man vill leva och inspirera andra att göra det, säger Simone och Danyel instämmer.

De har båda en vision om vart de vill.

– Jag vet att det här kommer att bli en succé, det handlar bara om att inte ge upp innan. För vi kommer att få motgångar på den här gården, men man får aldrig ge upp, säger Danyel.

undefined
"Det ska vara iordninggjort med mycket känsla och kärlek. Det har vi gott om, säger Danyel Couet om ladan som han vill bygga om till restaurang.
Danyel Couet

Danyel Couet har varit med och öppnat flera restauranger och driver Allegrine i Stockholm och Guldkaggen i Burgsvik. 

Under sin karriär har han skrivit sex kokböcker, fått flera utmärkelser och vunnit OS-guld med svenska kocklandslaget. Han har även varit med i tv-programmen Sveriges mästerkock, Kockarnas kamp och Sveriges yngsta mästerkock.

Han är aktuell som deltagare i överlevnadsprogrammet "The Island Sverige" och med omställningen av Gotlandsgården Sibbjäns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!