Vill se mer generösa regler för sjukresor

Torbjörn Södergren i Vamlingbo vill se mer generösa regler för sjukresor med egen bil. Idag utgår ingen ersättning förrän vid den nionde resan under en fyraveckorsperiod.

Torbjörn Södergren, Vamlingbo vill få bort begränsningen med mer än åtta sjukresor på fyr veckor för att få bilersättning.

Torbjörn Södergren, Vamlingbo vill få bort begränsningen med mer än åtta sjukresor på fyr veckor för att få bilersättning.

Foto: Lasse Linusson

Vamlingbo2021-05-08 15:15

Torbjörn Södergren har anledning att besöka lasarettet i Visby, utan dramatik, men ganska ofta. Det är besök på ortopeden, reumatologen och ögonkliniken med jämna mellanrum. 

– Det är till och från, det kan bli tio-tolv resor på ett halvår, det beror sig förstås på, säger Torbjörn Södergren.

Enligt reglerna och taxorna för sjukresor, fastställda av regionfullmäktige, utgår ersättning för sjukresor med egen bil. Men då ska man ha kommit upp i mer än åtta behandlingar under en period på fyra veckor. Ewa Svedare Riddargard, handläggare för särskilda persontransporter på regionen, klargör att när den nionde resan gjorts utgår ersättning för alla resorna. Under en fyra veckors period, sedan räknas på en ny.

– Jag kan förstå regeln om mer än åtta resor, men inte varför det ska behöva begränsas till fyra veckor. Förläng den tiden, säger Torbjörn Södergren.

I Vamlingbo är det dåligt beställt med kollektivtrafik. Alternativet är att ta bilen till Burgsvik. Mot uppvisande av kallelse till mottagning kostar sjukresa på bussen inget. Man kan också betala och få ersättning utbetald mot kvitto. Men:

– Det fungerar inte. Bussarna går inte så ofta, och kanske inte på de tider man får på lasarettet, säger Torbjörn Södergren.

Och för att få ersättning för bilresa till bussen måste avståndet vara minst tolv kilometer. Torbjörn Södergren har nio kilometer till Burgsvik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!