Besättningen misstänkt för människosmuggling

Fartyget som hamnade i sjönöd utanför Vändburg i början av november, misstänks nu vara inblandat i en omfattande traffickinghärva.

Flera brittiska medier rapporterar om den omfattande insatsen mot fartyget Svanic.

Flera brittiska medier rapporterar om den omfattande insatsen mot fartyget Svanic.

Foto: Faksimil

Vändburg2020-11-21 08:03

Tidigt den första november larmades sjöräddningen till ett fartyg som hade kommit från Lettland och fått problem utanför Vändburg. Initialt rapporterade flera medier att fartyget hade gått på grund orsakat av något fel i navigeringsutrustningen. Håkan Mattsson, befäl ombord på Rescue Carnegiestiftelsen, ryckte ut till fartyget och bogserade in henne till hamnen i Vändburg.

– Vi hade först tänkt att lotsa in henne i hamnen, men de fick problem med motorn och hydrauliken och kunde bara backa, berättar Håkan Mattsson.

Det blev en dramatisk räddningsinsats. Det blåste 17 meter per sekund i byarna och vågorna var en till tre meter höga.

– Vanligtvis brukar vi koppla på oss på sidan av båtar som ska bogseras. Då får man bättre kontroll, men det här fartyget var ju sju meter brett och 30 meter långt så det skulle inte fungera att ta sig in i hamnen. 

Med kraftiga sidvindar och en hastighet på tre knop lyckades ändå insatsen till slut. Håkan Mattsson som stod i kontakt med bland annat den svenska kustbevakningen under räddningsinsatsen säger att han tyckte att de var "på hugget".

– Jag uppfattade det som att kustbevakningen var lite misstänksamma. Det här fartyget är klassat som fritidsfartyg och vad skulle det ut och göra den 1 november? Nu ser vi ju att de var misstänksamma med rätta.

Fartyget med namnet Svanic blev kvar för reparation några dagar och flera Suderbor tog sig till hamnen för att titta på båten. En av dem var Per Svanborg, Hamra.

– De var tre i besättningen, en lett och två ukrainare. Han från Lettland kom efter mig när jag skulle åka därifrån och undrade om jag kunde skjutsa honom till en affär för att handla mat. Det sa jag att jag kunde, men när han ville till systembolaget också sa jag att det var för långt.

Per Svanborg är pensionerad styrman och har jobbat på sjön sedan har var 17 år, som skeppare på lastare och som styrman på Gotlandsfärjorna. Han tyckte det var lite spännande att få prata med de strandsatta sjömännen, men något kändes fel.

– Det var lite svårt att sätta fingret på, men det kändes skumt. Jag frågade vart de skulle hän. Han svarade bara ”till Danmark”. Något mer ville han inte berätta. Han var också väldigt noga med att jag inte skulle komma för nära fartyget.

När Svanic väl lämnat Vändburg gick Per Svanborg in på Marinetraffic, en sajt på nätet där man kan följa fartygs rörelser i hela världen.

– Först gick de till Fredrikshavn i Danmark. Därefter styrde de mot Belgien och gjorde ett stopp i Nieuwpoort innan de gick till Oostende.

När Per Svanborg gick in på Marinetraffic i onsdags hittade han Svanic i den engelska hamnen i Harwich och bredvid låg ett kustbevakningsfartyg. "Aha", tänkte Per och började följa fartygets rutt baklänges.

– Då kunde jag se att kustbevakningen hade mött upp Svanic till havs och förstod att det verkligen var något skumt.

Han började leta i engelska dagstidningar. I braskande rubriker kunde han läsa: ”Nästan 70 albaner greps på fiskebåt när tull slog till mot stor trafficking-härva”. I vissa medier beskrivs insatsen som en av de största operationerna mot trafficking i Storbritanniens historia, med över 250 myndighetspersoner inblandade i den ”dramatiska insatsen”.

De tre i besättningen är nu misstänkta för människosmuggling. Det fanns 69 personer, både kvinnor och män, från Albanien ombord på skeppet, enligt brittiska tidningar.

Fanns de med redan i Vändburg?

– Nej, de hämtades troligen upp i Belgien. Jag kan tänka mig att belgarna och engelsmännen haft koll på dem och samarbetat kring operationen.

Så planen med den här turen var hela tiden att smuggla människor?

– Absolut. Det är kan säkert vara maffia som styr det här, så det känns ju bra att de åkt fast, spekulerar Per Svanborg.

Svenska kustbevakningen var ombord och genomförde en tillsyn på fartyget när hon låg i Vändburg. Daniel Romehed, stationsbefäl i Slite, säger att myndigheten utför olika kontroller i de här fallen. 

– Det fanns inga indikationer på att fartyget skulle smuggla människor då, säger han.

– Men jag vet nu att det hamnat i trubbel om jag får uttrycka mig så. Det var verkligen en superinsats av engelsmännen. Den här cyniska verksamheten måste stävjas.

Så det här var inget Svenska kustbevakningen visste om?

– Jag skulle tro att det har pågått ett underrättelsearbete mellan olika länder. Men mig veterligen var det inget som vi hade kännedom om.

Människohandel

Det är ofta svårt att dra en gräns mellan människohandel och människosmuggling. En möjlig gränsdragning är dock att människosmuggling handlar om att en person av fri vilja beslutar sig för att resa från en plats till en annan, medan människohandel handlar om att en person blir tvingad till att förflyttas. Många gånger bedrivs dessa verksamheter parallellt av samma personer. Människohandel är idag världens tredje största och mest lönsamma organiserade brottslighet

Källa: Nätverket mot trafficking

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!