Mjölkpriset ökar när mjölkpulvret tar fart igen

Mjölkpriset har höjts flera gånger under hösten. Och mejerichefen vid Arlas Visbymejeri tror på fler höjningar. Nu utreds också om den Gotlandsproducerade mjölken kan säljas i Stockholmsområdet.

Foto: Krister Nordin

vändning2016-10-11 11:00

– Det är positiva vågor på mjölkområdet. Marknaden för mjölkpulver har åter tagit fart. Ost och mjölkpulver ökar och därför har vi kunnat öka priset till våra leverantörer, konstaterar Magnus Dahlblom, mejerichef vid Visbymejeriet.

Främsta orsaken till mjölkpulverökningen är att Kina åter börjat köpa denna produkt, det gör att marknaden lossnar lite.

– De slutade i stort sett 2014 men nu har de förbrukat det som funnits i lager.

Många bönder i Europa har också gått i konkurs vilket bidragit till att överskottet på mjölk minskat.

Mjölkpriset har därför kunnat ökas flera gånger de senaste månaderna. Med 10 öre 1 augusti respektive 1 september och med 20 öre 1 oktober. Nu ligger priset på 2,73 mot 2,30 i somras.

– Det börjar komma på rätt sida och det börjar bli en nivå där jag hoppas att inte fler ägare behöver gå i konkurs. Jag hoppas på fler höjningar under hösten, säger Magnus Dahlblom.

Första gränsen anger han till passerade 2,60 och nästa till 3,00 följt av 3,30.

– 3,50 är en trygghet så att bönderna kan börja gå runt igen. Det är mycket på underhåll och avskrivningar som fått stå tillbaka.

– När det släpper går det ganska fort eftersom vi är en stor koncern, menar Magnus Dahlblom. – Den senaste tiden har vi också haft ett högre pris än våra större konkurrenter i Europa.

Just nu utreder Arla också möjligheten att sälja sin gotländska mjölk i Stockholmsområdet.

– Det är marknadsavdelningen som värderar när och hur vi ska sälja våra produkter, konstaterar Magnus Dahlblom.

– Vi tittar på om det blir ekonomiskt lönsamt, med transporter och liknande. Men jag gissar att det ligger 3-4 månader framåt i tiden innan det kan bli aktuellt, enligt min information kommer det inte att hända något konkret i år i alla fall, framhåller Arlas presschef Daniel Emilsson.

Vilka volymer det handlar om blir efterfrågestyrt.

– Vi kan inte säga att vi ska köra en viss volym.

Det har också nämnts att priset kan komma att bli högre för den gotländska konsumentmjölken på fastlandet. Men det är inget som man bekräftar.

– Det finns en naturlig koppling mellan Stockholmsområdet och Gotland, det är därför det kan vara intressant att sälja på den marknaden, säger Daniel Emilsson.

Visby mejeri

Det nya mejeriet startade 1984. Producerar mjölk, grädde och mjölkpulver. Färskvarorna levereras lokalt till butiker och grossister på Gotland. Mjölkpulvret går på export till hela världen.

Har 55 medarbetare. Har i dag 176 mjölkleverantörer. Har mottagningsplikt vilket innebär att man hämtar all mjölk som Arlabönder producerar oavsett mängd eller om man har avsättning för den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!