Det tusen kvadratmeter stora tak som rasade på grund av snötyngden i december hade inte ens hunnit byggas upp innan Bengt Frölich drbbades av nästa motgång. I måndags fick han och hans fru Marie veta att den allvarliga Newcastlesjukan kan ha fått fäste bland de nästan 20 000 hönsen på gården.
- Fan sitter på vår gård. Man undrar när Gud ska komma förbi och hälsa på, säger Marie Frölich.
Hönsflockarna hos Bengt Frölich visade inga tydliga tecken på sjukdom, men när äggproduktionen minskade med 15 procent och när Bengt hittade några döda höns kontaktades veterinären. I söndags skickades fyra döda höns iväg för analys vid Statens veterinärmedicinska anstalt och dagen därpå kom beskedet:
De döda hönsen var smittade av PMV-1, det virus som kan ge upphov till duvpest på duvor och Newcastlesjuka på höns.
- Jag trodde absolut inte att det kunde vara detta virus. Flocken ser ju frisk och välmående ut och vi har inga duvor på gården. Vi har också följt alla rutiner som man ska följa, berättar Bengt Frölich.
Nästan 20 000 höns
För att kunna fastställa om det handlar om den allvarligare form av viruset, som kan ge upphov till Newcastlesjukan, var man tvungen att göra mer omfattande tester. I går skickades därför fler höns från gården till SVA och länsveterinär Agneta Karlsson Norström räknar med att resultatet kommer i dag eller i morgon.
På gården i Vänge gör det ingen större skillnad om det är den allvarligare virusformen eller inte. Gården har avspärrats av Jordbruksverket. På länsstyrelsen förbereder man avlivning av hönsen och enligt Enisa Miljanic på Jordbruksverket ska hönorna avlivas, också om det visar sig att de drabbats av virusets mildare form.
Det handlar i första hand om 14 000 hönor som finns i det stall där de döda hönorna har påträffats, men Bengt Frölich tror att Jordbruksverket kommer att besluta att också de 5 600 hönor som finns i ett annat stall ska avlivas.
- Det är Jordbruksverket som fattar alla beslut och vi måste bara rätta oss efter vad de säger. Vi är nu beredda på att alla höns kommer att avlivas på torsdag, säger Bengt Frölich.
- Det sitter en avspärrning vid infarten till vår gård och vi får inte ta emot besök. Vi kan själva lämna gården, men bara om vi först duschar och byter om till rena kläder. Vi får inte heller åka hem till andra människor som har höns, berättar Bengt Frölich.
I dag kommer länsstyrelsen att söka efter smittan i andra hönsbesättningar. Om analyserna visar att det handlar om Newcastlesjuka kommer Jordbruksverket att införa ett skyddsområde omkring gården.
- Om det fastställs att det handlar om Newcastlesjuka är det mycket viktigt att man ser till att höns hålls inomhus också i hobbybesättningar, säger Agneta Karlsson Norström.
I Sverige har det varit ungefär ett utbrott av Newcastlesjuka om året på senare tid. Gotland har aldrig tidigare varit drabbat.