Det var kylslaget och regnet hängde i luften när Western Riders Club Gotland i måndags slipade detaljerna inför kvällens show. Trots det infann sig känslan av amerikansk western, eftersom det till och med fanns indianer på plats bland ryttarna i sina cowboyhattar.
På arenan vid Nickarve i Vänge arrangeras det tävlingar regelbundet, men showkvällarna är ett bättre tillfälle för den som vill få en introduktion i westernryttarnas värld.
– Vi lägger ner supermycket jobb på showerna. Allt från lugna till snabba grenar ska visas upp, och vi har gjort en ny teater i år. Det blir även en parad med olika hästraser som används inom westernridningen, säger Lisa Brunevall från showsektionen.
Klubbens ordförande Marie Hoas berättar att showkvällarna har dubbel betydelse.
– Det är ett bra tillfälle för oss att visa upp westernridning, och dessutom brukar det komma många och det är bra för ekonomin.
Marie fick testa ett av de nya inslagen, ”champagne pleasure”, som innebär att ryttaren ska rida runt med ett champagneglas och försöka behålla så mycket som möjligt av drycken.
– Det var första gången jag prövade, och det var jättesvårt. Jag hade inget kvar, säger hon och tillägger att det var tur att det inte var några dyra droppar som gick till spillo.
Förra sommaren ställdes showerna in. Det var för varmt till och med för westernryttarna. I stället har medlemmarna ägnat sig åt att rusta upp anläggningen i Vänge.
– Så här fin har anläggningen aldrig varit tidigare, säger Lisa Brunevall.
I snart 35 år har klubben huserat vid Nickarve i Vänge. Western Riders Club Gotland var en av de första i landet när verksamheten startade för över 40 år sedan.
Många kommer till Vänge för att se de fartfyllda momenten, som barrel race, då ryttarna rider så fort de kan runt tunnor. Men showen ger även utrymme för yngre förmågor. I juni varje år håller klubben ”Camp Vänge”, en möjlighet för ungdomar att testa westernridning. I år deltog ett tjugotal ungdomar, och några av dem kommer att delta i kommande showkvällar.
– Westernridning är i grunden väldigt lik annan ridning, men vi har lösa tyglar och hästen rör sig friare. Det viktiga i westernridning är samarbetet mellan häst och ryttare, det som kallas horsemanship, säger Yvonne Pettersson Lundgren.
Den som vill se hur en tävlingsdag går till kan besöka Vänge den 3 augusti. Då blir det en heldag med drygt ett 30-tal grenar, som trail, western horsemanship, ranch riding, barrel race och dummy roping.