I dag avlivas hönsen i Vänge

I dag avlivas hönsbesättningen i Vänge som kan vara bärare av den smittsamma Newcastlesjukan.-  Det är lika bra att få det gjort, som läget är, säger Bengt Frölich.Nu görs provtagning av ytterligare en hönsbesättning.

Foto: Henrik Radhe

Vänge2011-02-03 04:00

I början av veckan fick Bengt Frölich provsvaren som visar att hans besättning kan vara smittade av den allvarliga Newcastlesjukan. Efter det gäller hårda restriktioner runt hemmet och gården för att smittan inte ska spridas vidare.

I dag ska alla de närmare 20 000 hönsen avlivas, efter det väntar en minutiös sanering vid gården. Säkerhetsåtgärderna kommer att gälla ända tills provtagningar visar att inte smittan finns kvar.

-  Vi följer ett regelverk, och gården är avspärrad. Det kanske blir två månader eller mer, vi vet inte, säger Bengt Frölich.

Bengt och Marie Frölich är dubbelt olycksdrabbade. Bara för några veckor sedan rasade taket in i deras hönshus på grund av all snö, nu får även återuppbyggnaden av hönshuset vänta, eftersom hantverkarna inte får komma innanför avspärrningarna.


Hoppas på ersättning
Än är det ovisst hur ekonomin påverkas av de båda slagen mot verksamheten, men Bengt Frölich hoppas att han ska få ersättningar som räcker till att driva vidare verksamheten.

-  Men tidsplanen som jag satt till hösten hänger i luften, säger han.

Provsvaren som kom i början av veckan visade att höns i besättningen har paramyxoviruset. Men än är det inte bekräftat om det är den smittsamma Newcastlesjukan. De nya provsvaren kom inte i går, vilket länsveterinären hoppats på.

-  Det är väldigt svårt att få fram svaren. Viruset kan gömma sig, säger Agneta Karlsson Norström.

Enligt Agneta Karlsson Norström är det viktigt att så fort som möjligt hindra viruset att sprida sig, och därför avlivas hönsen redan i dag. De avlivas med gas, vilket är en beprövad metod enligt länsveterinären. Efter det kommer destruktionen att utföras i en anläggning på fastlandet. Alla ägg kommer också att destrueras.

Ytterligare en hönsbesättning kan ha smittats, efter att en person besökt den smittade hönsbesättningen i Vänge. I går skickades därför höns in från den andra hönsbesättningen för att säkra att besättningen inte är smittad. I nuläget finns inget tecken på att smittan nått dit eller till någon annan besättning på Gotland, enligt länsveterinären. Men däremot ligger hönsbesättningarna relativt tätt på Gotland och det finns risk för att viruset når till fler besättningar.

-  Jag vill verkligen uppmana alla hönsägare att fortsätta hålla dem inomhus, säger Agneta Karlsson Norström.


Döda duvor hos grannen
Nu har också en granne i Vänge berättat att man tidigare hittat döda duvor i stor mängd vid gården. Enligt Agneta Karlsson Norström är det troligt att de dött av duvpesten, vilken orsakas av samma virus. Duvpestsmittade duvor har tidigare hittats i Visby, Roma, Endre och nu tyder mycket på att duvor dött av duvpest även i Vänge.

-  Smittan är mycket mer utbredd bland duvor än vad vi trott, säger Agneta Karlsson Norström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!