"Klart man är orolig"

Gotland har fått sitt första utbrott av den allvarliga fågelsjukdomen Newcastlesjukan. Det konstaterades när analyserna från hönsbesättningen i Vänge blev klara i går.Nu ska man försöka ta reda på varifrån smittan kommer och begränsa smittspridningen.

Desinfektion. Alla människor och fordon som passerade avspärrningarna till gården var tvungna att genomgå desinfektion. Distriktsveterinären Sara Eriksdotter Engsfrid spolade av gasbilen.Foto: HENRIK RADHE

Desinfektion. Alla människor och fordon som passerade avspärrningarna till gården var tvungna att genomgå desinfektion. Distriktsveterinären Sara Eriksdotter Engsfrid spolade av gasbilen.Foto: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Vänge2011-02-04 04:00

Efter flera tester kunde SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, i går konstatera att det var den allvarligare formen av viruset PMV-1 som ger upphov till Newcastlesjukan, som fått fäste i Bengt Frölichs hönsbesättning i Vänge. Några timmar innan testerna blev klara hade de nästan 20 000 hönsen i de två hönshusen redan avlivats.

- Vi måste göra så för att minska riskerna, förklarar Enisa Miljanic på Jordbruksverket.

Hönsen avlivades genom att de gasades ihjäl i hönshusen. Det är den avlivningsmetod som man normalt använder sig av när man slaktar ut hela besättningar. Det som skilde den här slakten från andra var de mycket strikta hygienkrav som ställdes på alla inblandade.

Distriktsveterinär Sara Eriksdotter Engsfrid hade full skyddsutrustning på sig när hon gick in på gården i går förmiddag och alla personer och fordon som sedan passerade ut genom avspärrningarna var tvungna att tvättas med desinfektionsmedel.


Täckta containrar
När avlivningen var över och gasbilen körde i väg från gården fick chauffören noggranna anvisningar om hur han skulle köra för att inte passera en hönsbesättning som ligger några kilometer längre bort.

Alla de 20 000 hönsen och de 120 000 ägg som värpts under de senaste dagarna packades i går i containrar som täckts med presenningar och lock. De kommer i dag att transporteras till Karlskoga för destruktion.

Hönshusen i Vänge ska nu genomgå en noggrann rengöring och desinfektion. Jordbruksverket fattar beslut om hur länge gården ska vara spärrförklarad och hur man ska agera för att smittan inte sprids till andra besättningar.


Alltid försiktiga
Rolf och Mona Gardell i Sjonhem har en hönsbesättning som ligger tre kilometer från Bengt Frölich gård i Vänge. Deras höns producerar lika mycket ägg som vanligt och visar inga tecken på att vara smittade av viruset.

- Men det är klart att man är orolig, säger Mona Gardell.

Vad gör ni för att inte få in smittan i besättningen?

- Det är svårt att göra något, för vi är alltid försiktiga. Jag undviker till exempel alltid att gå genom Österport, där det finns duvor. De bär ju ofta på smittor. Vi har också slussar där vi byter skor och kläder och vi släpper aldrig in utomstående i hönshuset.

- Det finns inte så mycket mer man kan göra, men vi ska försöka bli ännu mer försiktiga, säger Mona Gardell.

Vad är newcastlesjukan?

Newcastlesjuka är en mycket allvarlig fågelsjukdom som orsakas av ett virus som tillhör familjen paramyxovirus. Paramyxovirus indelas i 9 grupper där Newcastlesjuka tillhör grupp 1. Viruset angriper fåglarnas tarmar, nervsystem och andningsorgan.

Vilka djur kan drabbas av newcastlesjuka?

Sjukdomen kan ge kraftiga utbrott hos tamhöns, kalkon, fasan, duva och vaktel. Ankor och gäss är också känsliga men det är sällan man ser allvarligare utbrott hos dessa arter. En lång rad vilda fågelarter och burfåglar är också mottagliga för infektionen.

Har vi haft newcastlesjuka i Sverige?

Sverige har haft flera utbrott av newcastlesjuka sedan mitten av 1990-talet. I samtliga fall har utbrotten snabbt kunnat stoppas.

Är newcastlesjuka farligt för människor?

Newcastlesjuka smittar inte människor via ägg eller fjäderfäkött däremot kan människor eventuellt drabbas av ögoninflammation vid nära kontakt med sjuka fåglar.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!