Det är som grisbonde de flesta känner Eva Engström, men vid sidan av grisarna har hon också 23 höns för husbehov. När Eva fick veta att den hönsbesättning som ligger ett par kilometer från hennes gård i Vänge kunde ha drabbats av det farliga fågelviruset ringde hon till länsveterinären och anmälde sin lilla hönsflock.
Eva Engström vet ännu inte om hon det konstaterade utbrottet av Newcastlesjuka innebär att hon måste avliva sina höns, eller om det räcker med att man tar prov på flocken. Hur det än blir kommer hon att rätta sig efter det beslut som fattas. Eva vill göra vad hon kan för att smittspridningen ska begränsas.
- Vi kan knäppa våra höns. Jag vill inte bidra till att vi bollar tillbaks någon smitta till Bengt Frölich när han kommer igång med sin produktion igen.
- Det är naturligtvis tråkigt om vi måste ta bort hönsen, men för oss är de bara en hobby. Det viktiga är att de som verkligen lever på hönsen kan få komma igång med sin produktion så snart som möjligt igen.
För att kunna göra en smittspårning är länsveterinär Agneta Karlsson Norström angelägen om att komma i kontakt med alla hönsägare som bor närmare än tre kilometer från den drabbade hönsbesättningen i Vänge.
- Om vi själva ger oss ut och söker efter hobbybesättningar skulle vi kunna sprida smittan, förklarar hon.
Agneta Karlsson Norström påpekar också att det är viktigt att alla hönsägare följer det direktiv som gäller om att höns ska hållas inomhus. Och hönsägare inom skyddsområdet ska vara extra försiktiga:
- De ska vara uppmärksamma på om hönsen visar symptom på att vara sjuka. För att viruset inte ska spridas bör de också tänka sig för och byta kläder när de går ut till hönsen.