Konstnärsparet skapar ny kulturscen i Vänge

Ola Nilsson och Matilda Kästel fick nycklarna till huset i Vänge i november, och redan nu går det att köpa biljetter till sommarens stora dragplåster i trädgården. "Vi gillar att sätta press på oss själva", säger musikern Ola Nilsson.

Matilda Kästel och Ola Nilsson tillsammans med barnen Viggo och Ziggy.

Matilda Kästel och Ola Nilsson tillsammans med barnen Viggo och Ziggy.

Foto: Jakob Hallingberg Romin

Vänge2024-04-07 17:00

Vårruset har lämnat Gotland och bytts ut mot ett dekadent regn. Väderleksrapporten kommer med en kvalificerad gissning om att det ska fortsätta i åtminstone tre dagar, med inslag av snö. Och Vänge är inget undantag. 

Där har konstnärsparet Matilda Kästel och Ola Nilsson stationerat sig för den långa påskhelgen och lite till, i syfte att fixa inför sommarens stora planer. 

– Vi gillar att sätta press på oss själva, säger Ola Nilsson.

För paret planerar att skapa ett kulturcentrum där de bådas verksamheter kan samsas, och andra kreatörer bjudas in. Redan nu är den första artistbokningen gjord och biljetter säljs i detta nu. Den 20 Juli kommer Harriet Nauer för en intim trädgårdsspelning. 

De föregående dagarna har de röjt i trädgården. Förutom det pågår arbete i att skapa såväl övernattningsmöjligheter som utställningsmöjligheter i ladan, och en butikslokal i det gamla brygghuset. Boningshuset fick sig ett lager färg i processen också. Men nu sätter vädrets makter stopp, och tillsammans med barnen Ziggy och Viggo har de tagit tillflykt till vardagsrummet, till toner strömmande ur stereon. 

– Som av en händelse är det Harriet Nauer vi lyssnar på. Jag försöker kolla på "up and coming" artister. Så detta var tack vare Spotifys algoritm. Jag är väldigt glad att jag hittade henne, jag tror det kommer slå stort, säger Ola. 

undefined
Brygghuset är i akut behov av målning, menar Ola.

Singer-songwritern Harriet Nauers första album väntas ännu. Sedan debuten 2020 har det enbart varit EP och singelsläpp som gällt. Trots det har hon lyckats få miljontals streams på sina låtar. Innan trädgården i Vänge får ett besök ska hon spela på ikoniska scener runtom i Sverige, så som Nalen i Stockholm, Pustervik i Göteborg och Katalin i Uppsala. 

– Det är en utmaning i att passa in här, att bidra till något bra. Vi vet inte heller vad publiken gillar, vi har vänner som spelar black metal, skulle det fungera här? Frågar sig Matilda Kästel och skrattar. 

Ola Nilsson, eller OLAOLA som han heter som artist, står för det musikaliska i duon. Matilda Kästel är glaskonstnär och står för det estetiska. Det är också hon som är grunden att denna ambitiösa satsning görs på just Gotland. 

Hon utbildade sig nämligen samtidigt som den gotländske glaskonstnären Jennie Jessen som driver studion Big Pink. Vänskapstycke uppstod och nu har hon och tagit konstnärsduon till Gotland. 

– Hon är helt klart anledningen till att vi är här. Hennes och Peders pepp är enorm. De kommer med ännu fler idéer – och lånar ut motorsåg, säger Matilda och skrattar. 

Ola tillägger: 

– Du hade inte kommit hit utan henne, och jag hade inte kommit utan dig. 

undefined
Ladan som inom en snar framtid kommer innehålla både boende och utställning.

Till vardags bor de i Stockholm, men de flyttar ner för sommaren i juni. Förberedelserna inför sommaren kommer också kräva att de är nere fler gånger under våren. 

– Jag ville egentligen flytta hit permanent, säger Matilda. 

– Ja, det kanske är det vi gjort, jag har bara inte förstått det ännu, säger Ola och skrattar. 

Siktet var sedan tidigare inställt på mellersta Gotland, nära Norrlanda och Big Pink. Att det blev just Vänge var dock huset och trädgården som bestämde.

– Vi har haft fantastiska sommarkvällar på "inlandet", säger Ola.  

Det är tydligt att det är en av de stora visionerna. Akustiska trädgårdsspelningar i den prunkande trädgården samtidigt som solen sakta sjunker över slätterna.

– Det är överraskande likt söderslätt här, säger den Trelleborg-bördige Ola. 

Nu har han fått utlopp för sina barndomsår på landet, menar Matilda. Den lånade motorsågen har fått jobba i den igenvuxna trädgården. 

 – Jag har aldrig sett Ola så manisk som nu, han röjer i trädgården och helt plötsligt står han ute vid ladugården och snackar plöjning med grannen.

undefined
Ladan är i dagsläget fortsatt en lada och höloftet går inte att nå på andra sätt en med stege.

Kulturcentrumet som nu håller på att växa fram går under namnet "Knö kultur". Det är en tanke om att kulturen ska in överallt, oavsett om det är lämpligt eller inte. Den ska "knös" in helt enkelt. Tidigare har ett evenemang gjorts under namnet. Då var det en helkväll i Stockholm som innefattade standupföreläsning med Bianca Kronlöf, standup med Malin Jakobsson, livemusik från OLAOLA och konstutställning signerad Matilda.  

– Man umgås bäst när man gör projekt ihop, säger Ola. 

Än så länge är det duons egna verksamheter och spelningen med Harriet Nauer som är spikade, men fler planer kan tillkomma, menar de. 

– Vi har många idéer men inget är spikat än, säger Ola.

undefined
Här kommer det till sommaren ha byggts scen och fixas butikslokal lagom till Harriet Nauer ska spela.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!