I slutet av mars beslutade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att förbjuda fortsatt verksamhet på HVB-hemmet i Vänge. Orsaken till beslutet var att polisen kontaktat myndigheten då flera av de anställda var aktivt kriminella. Polisen ifrågasatte ”personalens lämplighet att arbeta med barn med aktuell problematik” på boendet. Förbudet att driva HVB-hemmet gäller i sex månader och under tiden ska IVO utreda om de ska återkalla tillståndet för gott.
Det framgår inte av de handlingar vi har tagit del av om det är IVO som begärt in ett yttrande från polisen om HVB-hemmet men ett sådant inkom till IVO i början av juli. I yttrandet beskriver Polismyndigheten vad som låg bakom deras beslut att kontakta IVO. Från början handlar det om att Polisen bedömer att många av de unga som utfört dödsskjutningar och sprängningar verkar ha rekryterats under den tid de varit intagna på HVB-hem. För att förebygga rekrytering och för att förhindra att barn och unga drabbas av grov kriminalitet och dödligt våld började polisen på Gotland att samverka med de hem som finns på ön.
Arbetet började hösten 2023 och under samtal med dåvarande verksamhetschefen på HVB-hemmet i Vänge framkom att det var stor omsättning på personal och att chefen varit tvungen att göra sig av med personal som enligt honom ”mest satt och rökte med ungdomarna utan att jobba”. I december 2023 rapporterar uniformerad polis, som varit på hemmet för en handräckning, att två av de anställda uppträtt konfrontativt mot dem framför ögonen på en av de placerade ungdomarna. Det var efter den händelsen som Polismyndigheten kontaktade IVO.
Efter det hade polisen tät kontakt med föreståndaren. En av orsakerna till kontakten var att föreståndaren anställt en person som polisen betraktar som brottsaktiv. Polisen avrådde föreståndare från att anställa personen men det rådet följde han inte.
I början av mars i år brann det i en fastighet som tillhör HVB-hemmet. I yttrandet skriver Polismyndigheten att föreståndaren uppgett att det kan vara så att ”branden ar riktad mot honom eftersom han ligger i konflikt med tre av de placerade barnen/ungdomarna”.
Polisens sammanfattande reflektioner och slutsatser om HVB-hemmet riktar svidande kritik mot verksamheten. De menar att hemmet har bedrivits på ”ett kortsiktigt och reaktivt sätt”. De placerade barnen har saknat sysselsättning och struktur, vilket kan ha bidragit till att de blivit utåtagerande. Det har funnits en ”genomgående osund stark maskulinitetskultur inom personalen”, något som har lett till återkommande konflikter mellan personalen och barnen på hemmet.
När det gäller de anställda på hemmet konstaterar Polisen att ”sju av femton personal är aktiva i kriminalitet i varierande omfattning och varierande allvarlig grad”. De är antingen misstänkta eller nyligen dömda för olika brott som misshandel, bedrägeri, dopningsbrott och grovt narkotikabrott. Ytterligare två anställda har en kriminell bakgrund. ”Sammanfattningsvis är det anmärkningsvärt hur stor del av personalen som är brottsaktiva och har kopplingar till grov kriminalitet”, skriver myndigheten i sitt yttrande. Det har också funnits anmälningar om fysiskt och psykiskt våld mot barnen.
Till slut konstaterar Polisen ”Utfallet av personalgruppens omfattande kriminalitetsproblematik kan rimligtvis kopplas till omdömeslöshet eller brist på kompetens vid anställningsförfarande av verksamhetsledningen.”