Starka reaktioner efter larmet om HVB-hemmet

HVB-hemmet i Vänge tvingas stänga tillfälligt. Regionen har haft placeringar på boendet och reagerar nu starkt: "Så ska det inte få vara", säger Lars Olofsson på socialförvaltningen.

IVO förbjuder tillfälligt AB Gotländska HVB i Vänge att bedriva verksamhet i form av hem för vård och boende. Senast den 3 april ska avvecklingen ske.

IVO förbjuder tillfälligt AB Gotländska HVB i Vänge att bedriva verksamhet i form av hem för vård och boende. Senast den 3 april ska avvecklingen ske.

Foto: Jakob Hallingberg Romin

Vänge2024-04-02 16:30

Efter rapporterna om sannolikt allvarliga missförhållanden som uppdagats på AB Gotländska HVB i Vänge har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, beslutat om förbud mot fortsatt verksamhet, till att börja med i sex månader. Avvecklingen ska ske senast klockan 12 den 3 april 2024. På grund av de sannolika missförhållandena väljer Region Gotland nu att inte heller placera några ungdomar på Staple Ungdomshem i Lärbro som delvis har samma företrädare som HVB-hemmet i Vänge.

– Vi är väldigt återhållsamma när en koncern med flera HVB har så pass graverande indikationer på att man inte leder och styr på ett sätt som är förenligt med tillståndet, säger Marica Gardell, socialdirektör, Region Gotland. 

Det var polisen som kontaktade IVO gällande en anställds lämplighet att arbeta med barn. Under IVO:s inspektion framkom det sedan att fyra anställda på HVB-hemmet i Vänge är misstänkta för brott och minst en bedöms vara aktiv i kriminalitet. Det handlar om doping- och narkotikabrott, narkotikasmuggling och penningtvätt. Dessutom ska ytterligare en anställd ha blivit uppsagd från arbetet efter misstanke om att ha druckit alkohol på arbetstid.

Just nu har Region Gotland inga placeringar varken på HVB-hemmet i Vänge eller i Lärbro utan de ungdomar som bor där kommer från andra kommuner.

– Så fort vi får indikationer på att man inte styr på ett bra sätt så placerar vi inte där, inte så länge det finns en ledning som tillåter det som skett på Vänge, då är det något som inte är bra kring ledning och styrning. Det påverkar ungdomarna, vi behöver veta att det är bra kvalitet, säger Marica Gardell.

undefined
IVO förbjuder tillfälligt AB Gotländska HVB i Vänge att bedriva verksamhet i form av hem för vård och boende. Senast den 3 april ska avvecklingen ske.

Lars Olofsson är enhetschef för barn- och familj inom individ- och äldreomsorgen. Han säger att man inte haft några ungdomar placerade i Lärbro på flera år, men att man däremot haft placeringar i Vänge mer i närtid. Han säger att man tidigare inte haft någon anledning att misstänka några missförhållanden på boendet.

Vad tänker du om det som framkommit i samband med IVO:s beslut?

– Att IVO stänger en verksamhet är ju i sig uppseendeväckande, och de misstankar som riktas mot boendet är ju allvarliga, absolut. Nu får vi avvakta utredningen och se vad som händer, men om det som jag fått höra via media stämmer så är det ju väldigt allvarligt. Så ska det inte få vara, säger Lars Olofsson, och fortsätter:

– Vi har haft placeringar i Vänge tidigare, och hade inte det här kommit upp så hade det kunnat bli aktuellt igen. Så vi följer absolut den här utredningen noga. 

För att HVB-hemmet i Vänge ska bli aktuellt för placeringar från regionen igen krävs omfattande åtgärder, menar Lars Olofsson.

– Först och främst måste de ju ha ett tillstånd naturligtvis, men sedan vill vi också se att de kommit tillrätta med allt, att de bytt ut personalen och fått ordning på sina rutiner. De måste visa på vilket sätt de jobbat för att åtgärda felen. 

Om ni rent teoretiskt hade haft placeringar på det aktuella HVB-hemmet, vad skulle hänt med dem nu när boendet tvingas stänga?

– Om vi pratar rent teoretiskt så kan det ju vara så att en person ska skrivas ut inom bara några veckor, och då hade man funderat över om man verkligen ska placera dem på ett annat ställe. Om det däremot är så att man fortfarande har behov och inte kan flytta hem ännu så får man titta på en annan lösning helt enkelt.

Och hur lätt är det att göra det med så kort varsel?

– Det beror ju på vilket problem och vilka behov man har, men nej, det är svårt att lösa med kort varsel, absolut. 

undefined
12 mars brann det på HVB-hemmet i Vänge. Polisen har tidigare uttryckt att det är ”mycket stökigt” i verksamheten, vilket ”kulminerade i en brand där en byggnad brändes ner”. Mycket tydde på att branden var anlagd, men utredningen lades ner och ingen person är formellt misstänkt för branden.

Enligt Marica Gardell försöker regionen i första hand placera ungdomar i familjehem. 

– Det kräver väldigt mycket kunskap och kompetens för att kunna möta ungdomar på ett bra sätt, speciellt när flera ungdomar kommer samman och har en kombination av missbruk och kriminalitet, säger hon. 

Målgruppen på Gotländska HVB i Vänge är pojkar i åldrarna 14 till 17 år med missbruksproblematik. Verksamheten har åtta platser. 

Enligt IVO riskerar kriminellt aktiva anställda att förstärka ett normbrytande beteende, befästa begynnande kriminalitet och fördjupa ett pågående missbruk hos ungdomarna.

"Att barn befinner sig i en sådan miljö innebär ett oacceptabelt risktagande med de placerade barnens säkerhet och trygghet och medför en fara för de inskrivna ungdomarnas liv, hälsa och personliga säkerhet" skriver IVO.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!