Vill att antalet rådjur halveras omedelbart

Skadorna har ökat lavinartat, i såväl trafiken som i öns skogar. Hos Lars Thomsson i Vänge åt de rent – 19 000 tallplantor. Skogsstyrelsen vill nu se en halvering av stammen.

Rådjur åt av topparna på samtliga Lars Thomssons 19 000 nyplanterade tallplantor. Nu vill han att alla krafter samlas för att minska rådjursstammen rejält.

Rådjur åt av topparna på samtliga Lars Thomssons 19 000 nyplanterade tallplantor. Nu vill han att alla krafter samlas för att minska rådjursstammen rejält.

Foto: Henrik Radhe

Vänge2021-05-27 11:45

De senaste åren har antalet rådjur ökat markant på Gotland. Det har märkts i trafiken, med fler inrapporterade viltolyckor än någonsin. Men också i öns skogar. 

Lars Thomsson, riksdagsman och markägare i Vänge, är en av alla skogsägare på ön som har drabbats hårt. Efter den stora branden i Vänge 2016 är han enligt lagen skyldig att plantera ny skog.

– Här planterade jag för ett år sedan, 19 000 plantor på sex hektar. Det är helt bedrövligt men jag har inte hittat en enda planta som rådjuren inte har varit på, säger han och visar hur topparna på de unga tallplantorna har ätits av.

Plantan skjuter då många nya toppskott, för att utvecklas till en buske och sedan dö, om rådjuren fortsätter att beta.

– Det ser likadant ut hos grannen, som har ett tre gånger så stort område, med hundraprocentiga skador, säger Lars Thomsson.

Att hägna in området är ett dyrt och dåligt fungerande alternativ. Lars Thomsson berättar om en sådan plantering i Ala, där rådjuren ändå tagit sig in över ett nedblåst träd och vid ett dike.

– Det var rena viltstråket in, säger han.

I väntan på krafttag mot rådjuren kommer Lars Thomsson inte att sätta ut nya tallplantor.

– Det finns inte på kartan. Tills vi hittar en lösning kommer jag inte att skänka bort nästan 60 000 kronor till rådjuren, säger han och berättar att jägarna gör vad de kan i grannskapet:

– I fjol sköt de 110 rådjur bara i Vänge, 94 under 2019, och ungefär 100 i grannsocknarna. Vi måste ha mer jakt, och kanske tillåta att man jagar hondjur och kid, säger han och berättar att han har fått stort stöd från många andra drabbade skogsägare.

Viltskadorna i landets skogar uppgår årligen till sju miljarder kronor. Då räknas skador från hjort och älg också. En nyligen gjord inventering på Gotland visar att mer än var tionde nyplanterad tall var aväten av rådjur.

– Det här är ett gigantiskt problem. Rådjursstammen borde sänkas rejält på Gotland, säger Christer Kalén, viltexpert på Skogsstyrelsen.

En rimlig nivå, menar han, vore en halvering av skador och stam.

– Det är jägarnas jobb att göra det. De måste ta hänsyn till hur det ser ut i skogarna och de skador som blir, säger Christer Kalén.

Han vill nu se en omfattande jakt under flera år framåt.

– Tills man har fått ner rådjursstammen till en nivå som man kan tolerera och sedan hålla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!