Markägare motsätter sig skyddsområde i Vänge

Skogstyrelsen vill göra delar av marken som drabbades av branden i Vänge till biotopskyddsområde, men markägare motsätter sig planen. "Skogen har inte några speciellt höga naturvärden mer än att det har brunnit".

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

Vängebranden2016-07-18 18:30

Två månader har gått sedan skogsbranden härjade i Vänge och nu är avverkningen av den skadade skogen snart färdig. Totalt drabbades åtta markägare med ett område på omkring 140 hektar – och då mark med brandskadad skog inte är vanligt förekommande på Gotland är Skogsstyrelsen nu intresserade av att låta ett mindre område av den brandskadade skogsmarken bli biotopskyddsområde.

– Skogsstyrelsen bedömer att branden har skapat mindre intressanta miljöer för ovanliga bark- och vedlevande arter och vi för en dialog med en tre-fyra olika markägare om att göra delar av deras skogsmark till biotopskyddsområde för all framtid. Det handlar om tre områden med naturvärden kopplade till skogsbrand på sammanlagt 10-12 hektar, säger skogskonsulenten Arne Pettersson.

Om ett biotopskyddsområde upprättas ersätts markägaren av staten med ett belopp som motsvarar fastighetens minskade marknadsvärde med ett tillägg på 25 procent. Äganderätten och jakträtten till marken påverkas inte av beslutet, men det är förbjudet att bedriva skogsbruk på den mark som skyddas. Men centerpolitikern Lars Thomsson, som äger cirka 20 hektar av den brandpåverkade skogen, vill inte att hans mark ska skyddas.

– Jag är emot det här med ett biotopområde i Vänge rent principiellt, man kan inte bara bevara allt och ta ur produktionsskog ur produktion – skogsproduktion är också viktigt! Vad jag förstår är Skogsstyrelsen bara intresserade av att ta all gammal storskog, men det är ju också den som faktiskt har ett produktionsvärde för oss markägare. Jag biotopskyddar hellre mark som jag inte har någon produktion på, säger han.

Om Skogsstyrelsen och markägarna inte enas kan myndigheten tvingas besluta mot markägarnas vilja, vilket skogskonsulenten Arne Pettersson vill undvika i största möjliga mån.

– Vi hoppas ju att vi kan möta markägarna i den här frågan och försöker undvika ett besluta mot deras vilja så långt som möjligt, säger Arne Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om