21 november 2011 bad dåvarande talmannen i riksdagen, Per Westerberg, å samhällets vägnar de kvinnor och män som vanvårdats i fosterhem om ursäkt och kallade det "en skam för Sverige".
En ursäkt som i dag, knappt fem år senare, enligt Olle Hammarberg i Slite inte är någonting värd:
– Nej, ingenting alls. Vi kommer att gå vidare med det här.
Olle Hammarberg, som själv varit fosterhemsplacerad, är aktiv i intresseföreningen Samhällets styvbarn. Hos dem är ersättningen en prioriterad fråga:
– Vi kommer fortsätta att kräva statlig ersättning till samtliga som utsatts för vanvård och försummelse, allt annat är en skam, säger han.
Upprättelseceremonin i Stockholms stadshus 2011 följdes nämligen av en lag som sade att utsatta personer skulle kompenseras med en schablonsumma om en kvarts miljon kronor vardera.
Så har det dock inte riktigt blivit. Efter regeringens direktiv har myndigheten Ersättningsnämnden fram till i dag fattat 4 794 beslut, i 2 191 fall har de sökande beviljats ersättning medan 2 602 personer fått avslag.
Över hälften av de fosterhemsplacerade har alltså nekats och om en månad, 30 juni, avvecklas myndigheten.
Olle Hammarberg är starkt kritisk och kan ana en viss godtycklighet i besluten:
– I något fall har syskon som placerats i samma hem jämförts, där den ena fått ersättning med inte den andra.
På Gotland finns minst 36 personer som mellan åren 1920 och 1980 vanvårdats efter samhällets omhändertagande, i verkligheten är antalet sannolikt större.